A pékségek új generációja
Péklány kézműves pékség
Balatonfüred a balatoni térség egyik legszebb városa és legjobb üdülőhelye. Szép strandok, kiépített vízparti sétány és jobbnál jobb programlehetőségek várnak mindenkit egész évben.
Veszprémtől 20 perc, így gyakran járunk át mi is, ha egy kis tóparti sétára vágyunk, vagy ugye Dínó kutya egy kis kacsakergetésre…
A Péklány kézműves pékségben két éve jártam először, amikor is a nyaralásunk során belebotlottunk ebbe a hangulatos kis üzletbe. Akkor zárás előtt érkeztünk sajnos, így nem vártak teli pultok, viszont mindannyian választottunk otthonra valamilyen kenyeret. Veszprémbe költözve, hamar eszembe jutott az a finom kenyér és a barátságos boltocska, szóval egy szombati füredi reggeli már be is volt tervezve.
Egészen más látvány fogadott reggel 8 órakor, mint legutóbb. Rengeteg kenyér és kifli sorakozott hátul, míg elöl sós és édes péksütikkel volt teli a pult. Mosolygós és kedves kiszolgálók segítettek a döntésben, mert nem egyszerű a szebbnél szebb választékból kiválasztani a reggelinket. Először is, édes legyen vagy sós? Nálam leggyakrabban az előbbi nyer, na de akkor is! Kakaós vagy fahéjas, lekváros vagy túrós? A Bandi mellettem hiába próbál segíteni az egyszerű kérdéssel, hogy mégis mi esne a legjobban? A fahéjas… nem, mert ott az a kakaós csiga, ami annyira guszta! Nehéz döntés volt higgyétek el, de végül a MAZSOLA MENTES rákóczi túrós csiga nyert. Íme:
Kelt tészta baracklekvárral és túróval… vagyis ez az, ami szemmel látható. Amúgy egy pihe puha édeskés tészta finom lekvárral felturbózva. Jobb volt mint, amire számítottam! Arra a tésztára nincsenek szavak, csak kóstoljátok meg és megértitek.
A Bandim sajtos perecet evett, ami messze felülmúlta a pereces élményeinket. A színházban is gyakran elcsábulunk és nem is panaszkodik egyikünk sem az ott kapott péksütire, de ez túlzás nélkül körözi a bolti, nagyüzemi gyártást. Igenis van érezhető különbség! A tészta ebben a sós verzióban is puha volt és száraznak egyáltalán nem mondhattuk, sajttal pedig bőségesen meg volt rakva.
Egy kicsit ömlengősre sikerült ez a beszámoló, de nem tudnék semmibe sem belekötni és legszívesebben minden reggel ott indítanám a napot. A hely barátságos és családias, a falon egy tábla mutatja be a dolgozókat és azt is, hogy a kenyér itt nem egy 2 órás elkészítés eredménye, hanem bizony 32 óra kell, mire kóstolhatjuk a minőségi kenyereket. Egy üvegfalon keresztül pedig lazán bámulhatjuk, ahogy a pék az utánpótlás finomságokon dolgozik. A kiszolgálás gyors, barátságos és látszik, hogy szívesen dolgoznak a Péklánynak.
Az árakat tekintve a minőségnek ára van! Ne akarjunk 200 Ft-ért érlelt kovásszal, frissen készült kenyeret venni, mert sehol nem kapunk ilyet. A rákóczi túrósom 390 Ft volt, míg a perec 490 Ft, amiket nem gondolnánk drágának. Egy szó, mint száz, mindenképp érdemes ellátogatni a Péklány kézműves pékségbe. 😊