Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

A tésztához
375 g finomliszt
12 g kristálycukor 1 ek
5 g 1 tk
45 ml étolaj
225 g vaj hideg
60 ml hideg víz
10ml ecet
A töltelékhez
125 g tejföl
125 g barna cukor
800 g alma kb 3 db
3 g fahéj
30 g vaj
1 db tojás

Almás galette – francia pite

  • Könnyű

Hozzávalók

  • A tésztához

  • A töltelékhez

Egyszerű pite, ami frissen a sütőből kivéve a legfinomabb!

Nem kell félni, hogy elszakad e a pitetésztánk, miközben a formába tesszük vagy, hogy átsül e az alja! Egyszerűen csak ki kell nyújtanunk ezt a tésztát, megpakolni minden jóval és ráfordítani a széleit.

 

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A tészta összeállítása

A lisztet, a cukrot és a sót egy nagyobb tálba összekeverjük.

2
Elvégezve

Hozzáöntjük az olajat, majd egy fakanállal elkeverjük a liszttel. Alaposan elvegyítjük.

3
Elvégezve

Belemorzsoljuk a vajat, egészen addig, amíg a liszt morzsalékos nem lesz.

4
Elvégezve

Végül elkeverjük a vizet és az ecetet és a tésztához adjuk. Összegyúrjuk.

5
Elvégezve

Fóliába tesszük és a hűtőben pihentetjük legalább 1.5 órát.

6
Elvégezve

Az almákat ezalatt megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk.

7
Elvégezve

Összeállítás

A lehűlt tésztát kb 15 perccel előbb kivesszük.
Miután szobahőmérsékleten pihentettük, 6 felé vesszük.

8
Elvégezve

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

9
Elvégezve

2 tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk: kb 0.5 cm vastag, 20 cm átmérőjű kör alakot kapjunk.
A nyújtó segítségével átemeljük őket a tepsikre és félretesszük az egészet.

10
Elvégezve

A tejfölt elkeverjük 25 g barna cukorral.

11
Elvégezve

Egy tálban összekeverjük az almát a fahéjjal és a maradék (100 g) barna cukorral.

12
Elvégezve

A tejfölt egyenlő arányban eloszlatjuk a 6 tésztán. Mindegyiknek a közepére kanalazzuk, majd enyhén kenjük szét, de a szélekre nem kell!

13
Elvégezve

Az almát szépen ráhalmozzuk a tejfölre, szintén csak a közepére a tésztának.

14
Elvégezve

Az almák tetejére teszünk egy teáskanálnyi vajat, majd a tészta széleit ráhajtogatjuk a töltelékre (kb 5-6 ráhajtás).

15
Elvégezve

A tojást enyhén felverjük kb 2 kanálnyi vízzel, majd ezzel megkenjük a tészta széleit.
Végül megszórjuk barna cukorral.

16
Elvégezve

20-25 percig sütjük, egészen addig, amíg a tészta arany barna nem lesz!
Rácson hagyjuk hűlni kb 20 percet, majd még melegen tálaljuk.
3 napig is eláll a hűtőben, de mindig melegítsük fel, úgy a legfinomabb!

Előző
Sajtos kenyér
Következő
Zabkeksz
Előző
Sajtos kenyér
Következő
Zabkeksz