A tésztához |
|
375 g finomliszt | |
12 g kristálycukor | |
5 g só | |
45 ml étolaj | |
225 g vaj | |
60 ml hideg víz | |
10ml ecet | |
A töltelékhez |
|
125 g tejföl | |
125 g barna cukor | |
800 g alma | |
3 g fahéj | |
30 g vaj | |
1 db tojás |
Egyszerű pite, ami frissen a sütőből kivéve a legfinomabb!
Nem kell félni, hogy elszakad e a pitetésztánk, miközben a formába tesszük vagy, hogy átsül e az alja! Egyszerűen csak ki kell nyújtanunk ezt a tésztát, megpakolni minden jóval és ráfordítani a széleit.
1
Elvégezve
|
A tészta összeállításaA lisztet, a cukrot és a sót egy nagyobb tálba összekeverjük. |
2
Elvégezve
|
Hozzáöntjük az olajat, majd egy fakanállal elkeverjük a liszttel. Alaposan elvegyítjük. |
3
Elvégezve
|
Belemorzsoljuk a vajat, egészen addig, amíg a liszt morzsalékos nem lesz. |
4
Elvégezve
|
Végül elkeverjük a vizet és az ecetet és a tésztához adjuk. Összegyúrjuk. |
5
Elvégezve
|
Fóliába tesszük és a hűtőben pihentetjük legalább 1.5 órát. |
6
Elvégezve
|
Az almákat ezalatt megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. |
7
Elvégezve
|
ÖsszeállításA lehűlt tésztát kb 15 perccel előbb kivesszük. |
8
Elvégezve
|
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. |
9
Elvégezve
|
2 tepsit sütőpapírral kibélelünk. |
10
Elvégezve
|
A tejfölt elkeverjük 25 g barna cukorral. |
11
Elvégezve
|
Egy tálban összekeverjük az almát a fahéjjal és a maradék (100 g) barna cukorral. |
12
Elvégezve
|
A tejfölt egyenlő arányban eloszlatjuk a 6 tésztán. Mindegyiknek a közepére kanalazzuk, majd enyhén kenjük szét, de a szélekre nem kell! |
13
Elvégezve
|
Az almát szépen ráhalmozzuk a tejfölre, szintén csak a közepére a tésztának. |
14
Elvégezve
|
Az almák tetejére teszünk egy teáskanálnyi vajat, majd a tészta széleit ráhajtogatjuk a töltelékre (kb 5-6 ráhajtás). |
15
Elvégezve
|
A tojást enyhén felverjük kb 2 kanálnyi vízzel, majd ezzel megkenjük a tészta széleit. |
16
Elvégezve
|
20-25 percig sütjük, egészen addig, amíg a tészta arany barna nem lesz! |