Tésztához |
|
1 db tojás | |
1 db Ráma | |
1 db sütőpor | |
1 kis dobozos tejföl | |
10 dkg cukor | |
40 dkg liszt | |
Töltelékhez |
|
1 kg alma | |
fahéj | |
cukor | |
kb 2 marék búzadara |
Ez egy klasszikus, hagyományos almás pite, olyan, amilyet a nagymamánál járva biztosan sokan kóstoltatok már. Két tésztaréteg között a finom, édes alma és más semmi. Ebben a receptben a tészta omlós és puha, nem lesz kemény vagy olyan vastag, hogy a töltelék már-már eltörpülne mellette.
Nálunk most a nagy családnak készült a hétvégére, de sajnos a másfél adag már a vasárnapi ebéd után el is fogyott. L
Még egy nagy előny… 15 perc alatt össze lehet állítani és mehet is a sütőbe!
1
Elvégezve
|
A vajat elmorzsoljuk a liszttel. |
2
Elvégezve
|
Hozzáadjuk a sütőport és a cukrot. |
3
Elvégezve
|
A tejfölt és a tojást is beleöntjük és összegyúrjuk a tésztát. |
4
Elvégezve
|
Lisztezett felületen átgyúrjuk , összegömbölyítjük és éles késsel kettévágjuk. |
5
Elvégezve
|
A tepsi méretéhez igazítva lapot nyújtunk (nem kell, hogy pereme legyen), majd villával alaposan megszurkáljuk és megszórjuk kb két marék grízzel (búzadarával). |
6
Elvégezve
|
Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. |
7
Elvégezve
|
Ízlés szerint cukrozzuk és fahéjjal ízesítjük. |
8
Elvégezve
|
Enyhén kinyomkodva az almát a megszurkált lapra halmozzuk és elegyengetjük. |
9
Elvégezve
|
A második lapot az elsőhöz hasonlóan kinyújtjuk és ráfektetjük az almára (a második lapot felvághatjuk egyenlő csíkokra és rácsozhatjuk is a piténket). |
10
Elvégezve
|
Végül felvert tojással megkenjük és 180 fokon kb 30 perc alatt készre sütjük. |