Hozzávalók
-
225 g finomliszt
-
25 g porcukor
-
20 g vajesetemben Ráma
-
1 db tojáskis méretű
-
4,5 g szárított élesztő0,5 csomag
-
120 ml tej
-
olajsütéshez
Még a farsangi időszakban készítettem ezeket a new orleans-i „párnácskákat” és nem bántam meg a választásomat. A tészta ugyan nem sokban tér el a hagyományos szalagos testvérétől, de a szaggatásnak köszönhetően ezek nagyon hamar elkészülnek és egy laza mozdulattal már be is lehet kapni egyet, vagy kettőt… Igen, méretéből is adódik, hogy hamar el tud fogyni ez a sütemény, észre sem vesszük és kiürül a tál.
Lépésről lépésre
1
Elvégezve
|
A tésztáhozAz élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral elkeverjük, felfuttatjuk. A lisztet kelesztőtálba mérjük, a közepébe mélyedést készítünk és ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, tojást, puha vajat és a maradék cukrot. Robotgéppel vagy kézzel kidagasztjuk a tésztát, ami akkor jó, ha már nem tapad az edény falához vagy a kezünkhöz. Letakarva, szobahőmérsékleten (a huzattól óvva) kelni hagyjuk kb. 50 percet - kétszeresére nőljön. Lisztezet felületen 30*30cm-es négyzetté nyújtjuk, majd tetszőleges méretű (kb. 3*3cm) kockákká szaggatjuk. Ehhez használhatunk tészta vagy pizzavágót, de egy kés is megteszi. Kicsit széjjelebb húzzuk és konyharuhával letakarjuk a fánkokat, kb. 15 percre. Olajat hevítünk, amiben a pihentetés után kisütjük a tésztát. Nagyon gyorsan sülnek, ezért érdemes egyszerre kevesebb darabbal dolgozni (max. 6 db), illetve egy perc után már megfordíthatjuk őket. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük és még melegen porcukorba hempergetjük. Ez azért fontos, mert így könnyebben és egységesebben vonja be a cukor. |