2.5 dl tej | |
1 tk. cukor | |
2 dkg friss élesztő | |
1 tojás | |
40 dkg finomliszt | |
2 tk. só | |
3 dkg vaj | |
A töltelékhez |
|
25 dkg cheddar sajt | |
2 dkg vaj |
Kenyeret sütni jó! Kifejezetten szeretem a kicsit különlegesebb édes vagy sós kalácsokat, a hajtogatott vagy csavart formákat. Ennek a cheddar sajtos verziónak az elkészítéséhez nem kell péknek lennünk és a kovászkészítés, dagasztás, kelesztés minden trükkjét ismernünk. Egyszerűen elkészíthető, a végeredmény pedig egy nagyon finom, puha, igazán sajtos kenyér lesz.
1
Elvégezve
|
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük. |
2
Elvégezve
|
A lisztet kimérjük, elkeverjük a sóval, majd a közepén mélyedést készítünk. Ide öntjük a felfutott élesztős tejet, a tojást és a puha vajat. Robotgéppel vagy kézzel kidagasztjuk. Akkor jó, ha már nem tapad a kezünkhöz, vagy a keverőtál falához, a felülete sima és fényes. Letakarjuk egy fóliával és konyharuhával, majd kb. 45 percig hagyjuk pihenni, a duplájára fog kelni. |
3
Elvégezve
|
Sütőpapírral kibélelünk egy kb 12 cm széles, 23 cm hosszú szögletes kenyérsütő formát. Ennek hiányában sima felületű őzgerinc is jó lehet, nem baj ha a formánk picit nagyobb, szépen elterül majd benne a tészta. |
4
Elvégezve
|
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán kb 50*50 cm-esre nyújtjuk. Megkenjük a megolvasztott vajjal és megszórjuk a cheddar sajttal. |
5
Elvégezve
|
A hosszabbik oldala mentén feltekerjük, majd szintén hosszában kettévágjuk a tésztát úgy, hogy a végén maradjon 2-3 cm, amit egyben hagyunk. Élest kést használjunk, akkor nem fog eldeformálódni a tészta. A két tésztafelet egymással többször keresztezzük, csavarjuk, majd az előkészített formába emeljük. |