Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

2.5 dl tej
1 tk. cukor
2 dkg friss élesztő
1 tojás
40 dkg finomliszt
2 tk.
3 dkg vaj
A töltelékhez
25 dkg cheddar sajt
2 dkg vaj

Cheddar sajtos kenyér

  • Közepes

Hozzávalók

  • A töltelékhez

Kenyeret sütni jó! Kifejezetten szeretem a kicsit különlegesebb édes vagy sós kalácsokat, a hajtogatott vagy csavart formákat. Ennek a cheddar sajtos verziónak az elkészítéséhez nem kell péknek lennünk és a kovászkészítés, dagasztás, kelesztés minden trükkjét ismernünk. Egyszerűen elkészíthető, a végeredmény pedig egy nagyon finom, puha, igazán sajtos kenyér lesz.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük.
A vajat ha szükséges meglangyosítjuk, hogy egészen puha legyen.

2
Elvégezve

A lisztet kimérjük, elkeverjük a sóval, majd a közepén mélyedést készítünk. Ide öntjük a felfutott élesztős tejet, a tojást és a puha vajat. Robotgéppel vagy kézzel kidagasztjuk. Akkor jó, ha már nem tapad a kezünkhöz, vagy a keverőtál falához, a felülete sima és fényes. Letakarjuk egy fóliával és konyharuhával, majd kb. 45 percig hagyjuk pihenni, a duplájára fog kelni.

3
Elvégezve

Sütőpapírral kibélelünk egy kb 12 cm széles, 23 cm hosszú szögletes kenyérsütő formát. Ennek hiányában sima felületű őzgerinc is jó lehet, nem baj ha a formánk picit nagyobb, szépen elterül majd benne a tészta.
A sajtot lereszeljük.

4
Elvégezve

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán kb 50*50 cm-esre nyújtjuk. Megkenjük a megolvasztott vajjal és megszórjuk a cheddar sajttal.

5
Elvégezve

A hosszabbik oldala mentén feltekerjük, majd szintén hosszában kettévágjuk a tésztát úgy, hogy a végén maradjon 2-3 cm, amit egyben hagyunk. Élest kést használjunk, akkor nem fog eldeformálódni a tészta. A két tésztafelet egymással többször keresztezzük, csavarjuk, majd az előkészített formába emeljük.
Letakarva pihentetjük kb 30 percet, addig előmelegítjük a sütőt 180-190 fokra.
Vízzel lespricceljük, így tesszük be a sütőbe kb 35-40 percre. Ha már szép egységes barnás, akkor kész is! Várjunk kb 10-15 percet, utána borítsuk ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni.

Előző
Hamis rétes
Következő
Krémes duplacsoki torta
Előző
Hamis rétes
Következő
Krémes duplacsoki torta