Kekszes réteg |
|
15 dkg vajas keksz | |
5 dkg vaj | |
Citromkrém |
|
2 dl citromlé | |
5 db tojás | |
21 dkg cukor | |
18 dkg vaj | |
3 lapzselatin | |
A tetejére |
|
200 ml habtejszín | |
fél csomag habfixáló | |
2.5 kanál porcukor |
Egy közös, baráti vacsorához készítettem ezt a citromos süteményt, mert valami különlegeset szerettem volna, de csak pár órám volt rá. A sütit seperc alatt összeállíthatjuk, de a hűtéssel is kalkulálnunk kell, ami kb. 3 órát vesz igénybe.
Ez a citromkrém egyszerre savanykás és édes, krémes… olyan, amit elkanalaznánk egymagában is. Jó kiegészítője a tojáshab vagy ebben a receptben most a tejszín.
1
Elvégezve
|
A kekszet késes aprítóba teszem, mad hozzáadom az olvasztott vajat és apróra töröm. |
2
Elvégezve
|
A citromkrém elkészítéseA citromlevet elkeverjük a tojással és a cukorral. |
3
Elvégezve
|
A zselatin lapokat vízbe áztatjuk. |
4
Elvégezve
|
Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (ha nem kevergetjük, a tojásfehérje kicsapódhat). |
5
Elvégezve
|
Amint besűrűsödött, levesszük a tűzről és elkeverjük benne az apróra kockázott vajat és a kinyomkodott lapzselatinokat. |
6
Elvégezve
|
Az elkészült krémet a kihűlt pitére öntjük és hűtőbe tesszük min. 3 órára. |
7
Elvégezve
|
ÖsszeállításA krémből pár kanállal simítok a forma aljára (lehet szögletes kenyérsütő forma, pohár vagy tetszés szerint bármi más). Erre jön egy réteg szórás a kekszből, majd megint egy kis krém és keksz. Végül a maradék krémet is ráöntjük. |
8
Elvégezve
|
Miután a krém megdermedt, felverjük a tejszínhabot. |