A tésztához |
|
125 ml forró víz | |
60 g étcsokoládé | |
60 g vaj | |
1 db tojás | |
100 g kristálycukor | |
5 ml vanília kivonat | |
180 g finomliszt | |
3 g sütőpor | |
4 g szódabikarbóna | |
1 csipet só | |
125 ml kávé | |
A csokoládékrémhez |
|
4 db tojás | |
2 ek. vaníliás cukor | |
20 dkg kristálycukor | |
22 dkg vaj | |
24 dkg étcsokoládé | |
4 dkg kakaó | |
A tükörglazúrhoz |
|
125 ml víz | |
20 dkg kristálycukor | |
125 ml habtejszín | |
60 g kakaópor | |
8 g zselatin | |
60 ml hideg víz |
Szülinapra készült ez a nagyon krémes, csokis és kakaós torta. A főzött csokikrém és a tortát borító kakaós tükörglazúr nagyon jól kiegészítik egymást. Az átlagos vajkrémeket messze felülmúlja!!
1
Elvégezve
|
A tészta elkészítéseA sütőt előmelegítjük 160 fokra. |
2
Elvégezve
|
Egy kis lábasban forrásig hevítjük a vizet, majd ehhez hozzáadjuk a csokoládét és a vajat. Addig keverjük, még a csoki és a vaj teljesen fel nem olvad. Félre tesszük. |
3
Elvégezve
|
A tojást a cukorral és a vanília kivonattal habosra keverjük egy kézi robotgéppel. |
4
Elvégezve
|
Egy tálban elkeverjük a lisztet. sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd összedolgozzuk a tojásos masszával. |
5
Elvégezve
|
A tésztát a megkészített formákba öntjük, egyenlően elosztva. |
6
Elvégezve
|
Kb 25 percig sütjük őket, de tűpróbával ellenőrizzük a tésztát, mielőtt kivesszük. Ha a közepébe szúrva a hústűre még ragad tészta, akkor még tovább kell sütnünk! |
7
Elvégezve
|
A kakaós máz elkészítése125 ml vizet a tejszínnel és a cukorral felforralunk. |
8
Elvégezve
|
Ha felforrt, hozzáadjuk a kakaóport és elkeverjük. Kb 4 percig alacsonyabb lángon hagyjuk gyöngyözni, végül levesszük a tűzről. |
9
Elvégezve
|
A zselatint 60 ml vízben megduzzasztjuk, majd egyből a kakaós keverékhez adjuk és elkeverjük. |
10
Elvégezve
|
Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a hűtőbe tesszük. |
11
Elvégezve
|
A csokoládékrém elkészítéseA vajat kimérjük és felkockázva betesszük a hűtőbe. |
12
Elvégezve
|
A csokit megolvasztjuk (mikróban, vagy vízgőz felett) és elkeverjük benne a kakaóport. |
13
Elvégezve
|
Egy vastag falú lábasban elkeverjük a tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. |
14
Elvégezve
|
Levesszük a tűzről és robotgéppel elkezdjük habosítani. Addig keverjük, míg a massza ki nem hűl, legalább szobahőmérsékletű legyen. |
15
Elvégezve
|
Apránként hozzáadjuk a hideg vajat, közben folyamatosan keverjük. |
16
Elvégezve
|
Hűtőbe tesszük legalább 45 percre. |
17
Elvégezve
|
ÖsszeállításAz egyik lapot visszahelyezzük a tortaformába, rátesszük a forma szélét is (azt a lapot hagyjuk meg tetejének, amelyik a legegyenesebb). |
18
Elvégezve
|
A tortát most visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára, hogy a krém megfelelően visszadermedjen. |
19
Elvégezve
|
A hűtőből kivéve a forma peremének mentén körbevágjuk a tortát egy vékony, éles késsel, majd leszedjük a forma szélét. |
20
Elvégezve
|
A maradék krémmel átkenjük a torta szélét és tetejét, ezáltal is kitöltjük a hézagokat és egyenesre igazítjuk a széleket. |
21
Elvégezve
|
Az elkészített mázat alacsony lángon felmelegítjük, hogy újra folyékony állagú legyen. |
22
Elvégezve
|
Egy sütőpapírt leterítünk, majd erre helyezünk egy rácsot. A tortát kivesszük a hűtőből és a megkészített rácsra helyezzük. |
23
Elvégezve
|
A felmelegített, átkevert mázzal óvatosan bevonjuk a tortát. Egy szedőkanállal a torta közepétől indulva csurgatjuk a mázat. A széleknél figyeljünk oda, hogy mindenhol egységesen bevonja a tésztát. Túl sokáig azonban nem időzhetünk el ezzel, mert a zselatin miatt a máz gyorsan megköt. |
24
Elvégezve
|
Az elkészült tortát legalább egy órára visszatesszük a hűtőbe, hogy megkössön a bevonat. |