Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

A tésztához
125 ml forró víz forralt
60 g étcsokoládé felaprítva
60 g vaj felkockázva
1 db tojás
100 g kristálycukor
5 ml vanília kivonat
180 g finomliszt
3 g sütőpor
4 g szódabikarbóna
1 csipet
125 ml kávé
A csokoládékrémhez
4 db tojás
2 ek. vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
22 dkg vaj
24 dkg étcsokoládé
4 dkg kakaó
A tükörglazúrhoz
125 ml víz
20 dkg kristálycukor
125 ml habtejszín
60 g kakaópor
8 g zselatin
60 ml hideg víz

Csokoládétorta

  • Közepes

Hozzávalók

  • A tésztához

  • A csokoládékrémhez

  • A tükörglazúrhoz

Szülinapra készült ez a nagyon krémes, csokis és kakaós torta. A főzött csokikrém és a tortát borító kakaós tükörglazúr nagyon jól kiegészítik egymást. Az átlagos vajkrémeket messze felülmúlja!!

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A tészta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
Két db 20 cm-es kerek tortaformát kivajazunk. Használhatunk egy db 22 cm-es formát is, ebben az esetben az elkészült tésztát félbe kell vágnunk, hogy két lapunk legyen.

2
Elvégezve

Egy kis lábasban forrásig hevítjük a vizet, majd ehhez hozzáadjuk a csokoládét és a vajat. Addig keverjük, még a csoki és a vaj teljesen fel nem olvad. Félre tesszük.

3
Elvégezve

A tojást a cukorral és a vanília kivonattal habosra keverjük egy kézi robotgéppel.
Amint megduplázódott a térfogata, egy fakanállal hozzákeverjük a csokis keveréket.

4
Elvégezve

Egy tálban elkeverjük a lisztet. sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd összedolgozzuk a tojásos masszával.
Végül hozzáadjuk a lefőzött kávét is.

5
Elvégezve

A tésztát a megkészített formákba öntjük, egyenlően elosztva.

6
Elvégezve

Kb 25 percig sütjük őket, de tűpróbával ellenőrizzük a tésztát, mielőtt kivesszük. Ha a közepébe szúrva a hústűre még ragad tészta, akkor még tovább kell sütnünk!
Az elkészült tésztákat pár perc után kifordítjuk a formákból, és fejjel lefelé rácson hagyjuk kihűlni. Azáltal, hogy felfordítjuk a tésztát, a sütés során egyenetlenül megemelkedett tortánk ki tud kissé egyenesedni.

7
Elvégezve

A kakaós máz elkészítése

125 ml vizet a tejszínnel és a cukorral felforralunk.

8
Elvégezve

Ha felforrt, hozzáadjuk a kakaóport és elkeverjük. Kb 4 percig alacsonyabb lángon hagyjuk gyöngyözni, végül levesszük a tűzről.

9
Elvégezve

A zselatint 60 ml vízben megduzzasztjuk, majd egyből a kakaós keverékhez adjuk és elkeverjük.

10
Elvégezve

Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a hűtőbe tesszük.

11
Elvégezve

A csokoládékrém elkészítése

A vajat kimérjük és felkockázva betesszük a hűtőbe.

12
Elvégezve

A csokit megolvasztjuk (mikróban, vagy vízgőz felett) és elkeverjük benne a kakaóport.

13
Elvégezve

Egy vastag falú lábasban elkeverjük a tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
Közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad.

14
Elvégezve

Levesszük a tűzről és robotgéppel elkezdjük habosítani. Addig keverjük, míg a massza ki nem hűl, legalább szobahőmérsékletű legyen.

15
Elvégezve

Apránként hozzáadjuk a hideg vajat, közben folyamatosan keverjük.
Végül beleöntjük a kakaós csokoládét és robotgéppel szép fényesre dolgozzuk az egészet.

16
Elvégezve

Hűtőbe tesszük legalább 45 percre.

17
Elvégezve

Összeállítás

Az egyik lapot visszahelyezzük a tortaformába, rátesszük a forma szélét is (azt a lapot hagyjuk meg tetejének, amelyik a legegyenesebb).
Ezt megkenjük a csokoládékrém nagy részével és ráhelyezzük a másik tésztalapot. Épp csak annyi krémet hagyjunk meg, amivel vékonyan át tudjuk majd kenni a torta oldalát és tetejét.

18
Elvégezve

A tortát most visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára, hogy a krém megfelelően visszadermedjen.

19
Elvégezve

A hűtőből kivéve a forma peremének mentén körbevágjuk a tortát egy vékony, éles késsel, majd leszedjük a forma szélét.

20
Elvégezve

A maradék krémmel átkenjük a torta szélét és tetejét, ezáltal is kitöltjük a hézagokat és egyenesre igazítjuk a széleket.
Visszatesszük a hűtőbe.

21
Elvégezve

Az elkészített mázat alacsony lángon felmelegítjük, hogy újra folyékony állagú legyen.

22
Elvégezve

Egy sütőpapírt leterítünk, majd erre helyezünk egy rácsot. A tortát kivesszük a hűtőből és a megkészített rácsra helyezzük.

23
Elvégezve

A felmelegített, átkevert mázzal óvatosan bevonjuk a tortát. Egy szedőkanállal a torta közepétől indulva csurgatjuk a mázat. A széleknél figyeljünk oda, hogy mindenhol egységesen bevonja a tésztát. Túl sokáig azonban nem időzhetünk el ezzel, mert a zselatin miatt a máz gyorsan megköt.

24
Elvégezve

Az elkészült tortát legalább egy órára visszatesszük a hűtőbe, hogy megkössön a bevonat.

Előző
Karamell szelet
Következő
Kakaós, vaníliás kuglóf
Előző
Karamell szelet
Következő
Kakaós, vaníliás kuglóf