Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Tésztához
150 g vaj
1.5 dl víz
1 csipet cukor
1 csipet
150 g finomliszt
3-4 tojás
Krémhez
200 g étcsokoládé
4 g lapzselatin
20 g cukor
240 g tejszín
380 g tej
4 db tojássárgája
Mázhoz
80 g víz
200 g cukor
70 g kakaópor
140 g tejszín
8 g lapzselatin

Eclair

  • Nehéz

Hozzávalók

  • Tésztához

  • Krémhez

  • Mázhoz

Franciaországban kóstoltam igazi eclairt, így egyből magasabbak lettek az elvárásaim saját próbálkozásaimat illetően. Ezzel a recepttel viszont mindenki meg lehet elégedve, mert akárcsak az eredeti, ezek a fánkok roppanósak és valódi krémmel készülnek.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A krém elkészítése

A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. A csokoládét apró darabokra aprítjuk.

2
Elvégezve

A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, legyünk kitartóak, kb. 5-6 percet keverjük kézi robotgéppel.

3
Elvégezve

A tejet és a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve lassan egy keveset hozzáadunk a tojássárgájához. A cukros tojást közben fakanállal keverjük, így tudjuk elkerülni, hogy a forró tejes tejszín rántottát csináljon a tojásból. Apránként hozzáadagolom az egész tejes folyadékot a tojáshoz és teljesen elkeverem, majd visszaöntöm az egészet a lábasba.
Folyamatos keverés mellett alacsony lángon addig melegítem, amíg sűrűsödni nem kezd. Levesszük a tűzről.

4
Elvégezve

Átkeverjük a krémet, majd hozzáadjuk a kinyomkodott lapzselatinokat és alaposan összedolgozzuk a krémmel.

5
Elvégezve

Végül beleszórjuk az apróra tördelt csokoládét és teljesen elkeverjük a krémmel. Szép, sima krém lesz a végeredmény.
Hűtőbe tesszük!

6
Elvégezve

A tészta elkészítése

Ugyanúgy járunk el, ahogy a profiterol esetében is:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és az aljára helyezünk egy hőálló edényt, amibe vizet töltünk (így párásítjuk a sütőt, hogy a tészta szépen emelkedjen a sütés során).
A vajat, vizet, cukrot és a sót egy vastag falú edényben forrásig melegítjük.

7
Elvégezve

Közepes lángra állítva, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük.

8
Elvégezve

kb. 1 percen át kevergetjük, ez a resztelés. A tűzhelyről levéve hagyjuk picit hűlni.

9
Elvégezve

Ezt követően egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve robotgép segítségével.

10
Elvégezve

Először csak 3 tojást adjunk hozzá és végezzünk szálpróbát, tehát nézzük meg, hogy megfelelő állagú e a tésztánk: a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé veszünk egy kis tésztát, majd széthúzzunk az ujjunkat. Akkor jó ha nem szakad el egyből a tészta, hanem vékony szálat tudunk húzni.

11
Elvégezve

Legtöbb esetben szükség van a 4. - vagy akár 5.- tojásra is (attól függően, hogy mekkora tojással dolgozunk), így ha úgy ítéljük, akkor ezt is keverjük a tésztához.

12
Elvégezve

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A tésztát habzsákba tesszük, csillagcsöves vagy sima fejet válasszunk hozzá, majd kb 8-10 cm-es rudacskákat nyomunk. Hagyjunk helyet a tészták között, mert a sütés során emelkedni, dagadni fognak.

13
Elvégezve

Sütőbe helyezzük a tepsit, majd 8 perc után levesszük a hőfokot 165 fokra. Kb 35-40 percet sütjük a tésztát, ezalatt megemelkednek és szép aranybarna színt kapnak.
Végül a sütőt kikapcsoljuk, az ajtót megnyitjuk és csak 5 perc után vesszük ki a tepsit. Ezzel biztosítjuk, hogy a felfújódott tésztáink ne essenek össze.

14
Elvégezve

A máz elkészítése

Amíg sül a tészta elkészítjük a mázat.
A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk.

15
Elvégezve

A cukrot a vízzel elkeverjük egy kis lábasban és kevergetve szirupot főzünk. Amint sűrűsödött és szirupos állagot öltött, hozzáadjuk a kakaóport és a tűzről levéve elkeverjük.

16
Elvégezve

A tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve beletesszük és elkeverjük benne a kinyomkodott lapzselatinokat.

17
Elvégezve

A kakaós szirupot elkeverem a tejszínnel és a keveréket hűlni hagyom.

18
Elvégezve

Összeállítás

A kisült tésztákat legegyszerűbb, ha kettévágjuk és így töltjük meg a csokikrémmel. Használhatunk hosszú, sima fejű kinyomófejet is, ebben az esetben a tészta két végén szúrjuk bele és habzsákból nyomjuk a krémet a tésztába.

19
Elvégezve

A megtöltött tésztákat bevonjuk a mázzal egy kanál vagy kenőspatula segítségével.
Előfordulhat, hogy a máz túlságosan megdermed, mire felhasználnánk, ekkor tegyük vissza a tűzre és kis lángon melegítsük, amíg ismét kenhető állagú nem lesz. Ezt követően egyből díszítsük a fánkokat.

20
Elvégezve

Érdemes az összeállított tésztát pihentetni legalább 1-2 órát, mielőtt tálaljuk, így jobban összeérnek az ízek.

Előző
Habcsókos brownie torta
Következő
Kakaós és fahéjas csiga
Előző
Habcsókos brownie torta
Következő
Kakaós és fahéjas csiga