145 g vaj | |
80 g porcukor | |
1 tojássárgája | |
1 tojássárgája | |
2 ml vanília kivonat | |
220 g finomliszt | |
5 g kukoricakeményítő | |
1 g só | |
Máz és összeállítás |
|
kb 80 ml baracklekvár | |
130 g porcukor | |
1-2 evőkanál meleg víz | |
1 ml mandula vagy vanília aroma | |
piros ételfesték |
Ez a keksz valójában egy omlós tészta, ami sokban hasonlít a hagyományos linzerhez. Lekvárral összeragasztott finom puha sütemény egy kis plusszal: cukormáz és egy kis darab kandírozott cseresznye kerül a tetejére. Szintén szokatlan lehet, hogy ennél a süteménynél az egyik tojást megfőzzük, így kerül bele az áttört tojássárgája a tésztába. Ennek köszönhetően a tészta még lágyabb állagot kap és könnyebb lesz vele dolgozni a nyújtás során.
Eltértem a megszokott formától és szív alakú kekszeket készítettem, amiket egy csepp piros ételfestékkel dobtam fel. Így lesz tökéletes Valentin napi desszert a hagyományos empire cookies-ból! Variáljátok bátran, a töltelék is ízlés szerint lehet bármilyen lekvár vagy akár krém.
1
Elvégezve
|
Az egyik tojást megfőzzük, majd kihűtjük. |
2
Elvégezve
|
A puha vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd egy szitán keresztül belenyomjuk a megfőtt tojássárgáját. |
3
Elvégezve
|
Ezután mehet bele a nyers tojássárgája és a vanília is. Jól elkeverjük. |
4
Elvégezve
|
Hozzáadjuk a keményítővel elkevert lisztet, sót és egy fakanállal, majd a kezünkkel összeállítjuk a tésztát. Lágy lesz, így az egészet egy spatula segítségével fóliára szedjük és legalább 1.5-2 órára hűtőbe tesszük. |
5
Elvégezve
|
A pihentetés után a sütőt előmelegítjük 160 fokra, és két tepsit sütőpapírral előkészítünk. |
6
Elvégezve
|
A tésztát lisztezett felületen kb 0.5 cm vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk a szív alakú kiszúróval és a sütőpapíros tepsire tesszük őket (kb 1 cm-es távolságra). |
7
Elvégezve
|
10-12 percig sütjük, amíg épphogy barnulni kezd a szélük. Ne süssük túl, figyeljük mert a sütési idő lehet rövidebb is! |
8
Elvégezve
|
Amint kihűltek a kekszek, a felét megkenjük lekvárral, majd összeragasztjuk egy másik darabbal. |
9
Elvégezve
|
Máz kikeveréseA porcukrot kikeverjük először csak egy kanál meleg vízzel és tetszés szerint vanília vagy mandula kivonattal. Ha túl sűrű és nehezen kenhető, adjuk hozzá apránként a maradék vizet is és azzal is alaposan keverjük el. |
10
Elvégezve
|
A mázat egy kis kés segítségével felvisszük az összeragasztott sütik tetejére. |
11
Elvégezve
|
A piros ételfestékből egy cseppet nyomunk a szívecskék aljára, majd egy fogpiszkáló segítségével elkenjük a cukormázzal. |