1 db tojás | |
4 ek. tej | |
3 ek. olívaolaj | |
125 g főtt, áttört burgonya | |
1 ek. kristálycukor | |
1 tk. só | |
2 gerezd zúzott fokhagyma | |
1.5 tk. bors | |
300 g kenyérliszt | |
50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt | |
15 g friss élesztő | |
langyos víz | |
kb 2 ek. tej |
Régebb óta kísérletezek a kenyérfélékkel, de valahogy nem éreztem azt, hogy a Habzsolón lenne a helyük. A mostani vírushelyzet viszont arra kényszerít mindannyiunkat, hogy alkalmazkodjunk és elfogadjunk olyan helyzeteket, amikre eddig nem is gondoltunk volna. Részemről, hogy ösztönözzek másokat is a kenyér/zsemle/kifli házi elkészítésére. Ne mászkáljunk minden másnap a pékségbe, süssük meg magunk azt a zsemlét!
Ebből a mennyiségű lisztből kb 8 db közepes méretű laktató zsemlénk lesz.
1
Elvégezve
|
A burgonyát meghámozzuk és felkockázva feltesszük főlni. |
2
Elvégezve
|
A kétféle lisztet tálba mérjük, majd elkeverjük benne a sót, borsot (ha instant élesztőt használunk, akkor azt is). |
3
Elvégezve
|
A közepébe egy kis mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, majd a tejet, olajat, zúzott fokhagymát és a krumplit is. |
4
Elvégezve
|
Ha 5-6 perc dagasztás után is azt látjuk, hogy a tészta kemény - tömör -, akkor adjunk hozzá egy kis langyos vizet (egyszerre csak keveset kb. 1 evőkanálnyit!!). Sajnos nincs pontos mennyiség a folyadékot illetően, mert a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi vizet vesz fel. |
5
Elvégezve
|
Masszív tésztát kapunk, de a felületének simának és ruganyosnak kell lennie. |
6
Elvégezve
|
Letakarjuk és 35-40 percet pihentetjük, kelesztjük. |
7
Elvégezve
|
A pihentetést követően a tészta megemelkedik. Kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre és kissé átgyúrjuk. |
8
Elvégezve
|
Gömbölyűre formázzuk, majd kb 8-12 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. |
9
Elvégezve
|
Az így kapott tésztákból golyókat gyúrunk. |
10
Elvégezve
|
Kivajazunk egy jénait, vagy egy négyszögletes sütőformát és belerakosgatjuk a zsemléket. Érdemes legalább 1 cm-es távolságot hagyni közöttük, hogy megtudjanak még picit kelni. |
11
Elvégezve
|
Letakarjuk és kb 15 percet pihentetjük. Ezalatt előmelegíthetjük a sütőt 190-200 fokra. |
12
Elvégezve
|
Mielőtt betennénk a zsemléket a sütőbe, megkenjük őket a tejjel. |
13
Elvégezve
|
3 perc után, óvatosan rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni. Nem kell szétválasztani a zsemléket, a sütőben szépen összesültek, de hidegen tökéletesen el tudjuk majd őket választani egymástól. |