Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

1 db tojás
4 ek. tej
3 ek. olívaolaj megfelel az étolaj is
125 g főtt, áttört burgonya
1 ek. kristálycukor
1 tk.
2 gerezd zúzott fokhagyma
1.5 tk. bors
300 g kenyérliszt
50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 g friss élesztő instant élesztőt is használhatunk, a mennyiség akkor 1.5 tk.
langyos víz
kb 2 ek. tej a bucik megkenéséhez

Fokhagymás-borsos zsemle

  • Közepes

Hozzávalók

Régebb óta kísérletezek a kenyérfélékkel, de valahogy nem éreztem azt, hogy a Habzsolón lenne a helyük. A mostani vírushelyzet viszont arra kényszerít mindannyiunkat, hogy alkalmazkodjunk és elfogadjunk olyan helyzeteket, amikre eddig nem is gondoltunk volna. Részemről, hogy ösztönözzek másokat is a kenyér/zsemle/kifli házi elkészítésére. Ne mászkáljunk minden másnap a pékségbe, süssük meg magunk azt a zsemlét!

Ebből a mennyiségű lisztből kb 8 db közepes méretű laktató zsemlénk lesz.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A burgonyát meghámozzuk és felkockázva feltesszük főlni.
Amint puha, leöntjük róla a vizet és krumplinyomóval áttörjük. Langyosra hűtjük.

2
Elvégezve

A kétféle lisztet tálba mérjük, majd elkeverjük benne a sót, borsot (ha instant élesztőt használunk, akkor azt is).

3
Elvégezve

A közepébe egy kis mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, majd a tejet, olajat, zúzott fokhagymát és a krumplit is.
Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az 1 evőkanál cukrot és kézzel vagy robotgéppel elkezdjük összeállítani.

4
Elvégezve

Ha 5-6 perc dagasztás után is azt látjuk, hogy a tészta kemény - tömör -, akkor adjunk hozzá egy kis langyos vizet (egyszerre csak keveset kb. 1 evőkanálnyit!!). Sajnos nincs pontos mennyiség a folyadékot illetően, mert a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi vizet vesz fel.

5
Elvégezve

Masszív tésztát kapunk, de a felületének simának és ruganyosnak kell lennie.

6
Elvégezve

Letakarjuk és 35-40 percet pihentetjük, kelesztjük.

7
Elvégezve

A pihentetést követően a tészta megemelkedik. Kiborítjuk egy enyhén lisztezett felületre és kissé átgyúrjuk.

8
Elvégezve

Gömbölyűre formázzuk, majd kb 8-12 egyenlő nagyságú darabra vágjuk.

9
Elvégezve

Az így kapott tésztákból golyókat gyúrunk.

10
Elvégezve

Kivajazunk egy jénait, vagy egy négyszögletes sütőformát és belerakosgatjuk a zsemléket. Érdemes legalább 1 cm-es távolságot hagyni közöttük, hogy megtudjanak még picit kelni.

11
Elvégezve

Letakarjuk és kb 15 percet pihentetjük. Ezalatt előmelegíthetjük a sütőt 190-200 fokra.

12
Elvégezve

Mielőtt betennénk a zsemléket a sütőbe, megkenjük őket a tejjel.
15-20 percig sütjük, amíg szép, barnás lesz a tetejük. A sütőből kivéve ha megkocogtatjuk a tetejüket, akkor kongó hangot kell adjanak. Illetve ha biztosra akarunk menni, hústűvel beleszúrhatunk az oldalukba, hogy átsültek e.

13
Elvégezve

3 perc után, óvatosan rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni. Nem kell szétválasztani a zsemléket, a sütőben szépen összesültek, de hidegen tökéletesen el tudjuk majd őket választani egymástól.

Előző
Sós-karamellás cake pop
Következő
Sajtos kenyér
Előző
Sós-karamellás cake pop
Következő
Sajtos kenyér