Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Kalkulátor:
A tésztához
2.5 dl tej langyos
5 dkg kristálycukor
2.5 dkg friss élesztő
50 dkg finomliszt
1 kk. kávéskanálnyi
1 db tojás
5 dkg vaj puha!
A töltelékhez
0.5 dl habtejszín
10 dkg étcsokoládé
20 dkg gesztenyemassza
A lekenéshez
1 db tojás

Gesztenyés-csokis kiflik

  • 24 adag
  • Közepes

Hozzávalók

  • A tésztához

  • A töltelékhez

  • A lekenéshez

Ez most nem egy gyorsan összedobható recept, de ha egy kis házi péksütire vágyunk, akkor megéri rászánni az időt. Kicsit csokis, kicsit gesztenyés és így együtt tökéletes kávé, tea mellé vagy csak úgy magában. A recept Limarától származik, akinek a kenyerei és péksütijei verhetetlenek szerintem, szóval ha kísérleteznétek ezen a területen, nagyon ajánlom Limara könyveit.

 

Nálam most tejmentesen készült: margainnal és növényi tejszínnel. Natúr, cukormentes gesztenyemasszát használtam, de működik a cukrozottal is.
Mivel két kinyújtott lapot kell egymásra téve feltekerni, így készítsük elő a pultot; sok helyre lesz szükségünk.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

Felfuttatjuk az élesztőt

A langyos tejből elveszünk 0.5 dl-t, ebbe teszünk 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük és félretesszük 10-15 percre, amíg szépen megemelkedik.

2
Elvégezve

Összeálltjuk a tésztát

Összegyúrhatjuk kézzel is, de a robotgép megkönnyíti a dolgunkat, így én rábíztam a dagasztást.
A gép táljába kimérjük a lisztet és elkeverjük a sóval és a maradék cukorral. A közepébe készítünk egy kis mélyedést, ide öntjük a maradék langyos tejet, az élesztős elegyet, a tojást és a puha vajat. Már mehet is a dagasztás egészen addig, amíg a tészta szép sima, fényes és rugalmas lesz. Ne ragadjon a kezünkhöz, szépen el kell, hogy váljon az edény aljától. Ekkor letakarjuk és 45-50 percig kelni hagyjuk. Ne legyen huzatos helyen!

3
Elvégezve

A töltelék elkészítése

A tejszínt mikróban vagy egy forralóban tűz fölött megmelegítjük (ne forraljuk), majd beletördeljük az étcsokit és szép simára keverjük. A gesztenyemasszát áttörjük és a csokis keverékkel eldolgozzuk,
Ha nagyon megszilárdulna, mire a tésztára kennénk, tegyük be pár másodpercre a mikróba és keverjük át.

4
Elvégezve

Formázás

A tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, lemérjük és 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik darabot átgyúrjuk kicsit és cipót formázunk belőlük, majd letakarjuk őket és 15 percig pihentetjük.

5
Elvégezve

A pihentetett tésztákból 30-35 cm átmérőjű köröket nyújtunk. Először 2-t nyújtsunk ki, az egyikre kenjük rá a krém felét úgy, hogy a szélén, körben hagyjunk ki kb 1 cm-t. Erre ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot. Szépen igazítsuk rá körben, ha kell húzgáljuk meg óvatosan a felső lapot, hogy mindenhol fedje az alsót. A sodrófával még finoman nyújtsunk kicsit rajta, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval 12 részre, cikkelyre vágjuk fel. Az így kapott háromszögeket tekerjük fel. Mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire. A másik két tésztával ugyanígy járunk el.

Letakarjuk őket és 30 percig pihentetjük. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.

6
Elvégezve

A pihentetett kifliket megkenjük a felvert tojással és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Előző
Mákos bejglifalatok
Következő
Svéd mandulatorta
Előző
Mákos bejglifalatok
Következő
Svéd mandulatorta