A tésztához |
|
2.5 dl tej | |
5 dkg kristálycukor | |
2.5 dkg friss élesztő | |
50 dkg finomliszt | |
1 kk. só | |
1 db tojás | |
5 dkg vaj | |
A töltelékhez |
|
0.5 dl habtejszín | |
10 dkg étcsokoládé | |
20 dkg gesztenyemassza | |
A lekenéshez |
|
1 db tojás |
Ez most nem egy gyorsan összedobható recept, de ha egy kis házi péksütire vágyunk, akkor megéri rászánni az időt. Kicsit csokis, kicsit gesztenyés és így együtt tökéletes kávé, tea mellé vagy csak úgy magában. A recept Limarától származik, akinek a kenyerei és péksütijei verhetetlenek szerintem, szóval ha kísérleteznétek ezen a területen, nagyon ajánlom Limara könyveit.
Nálam most tejmentesen készült: margainnal és növényi tejszínnel. Natúr, cukormentes gesztenyemasszát használtam, de működik a cukrozottal is.
Mivel két kinyújtott lapot kell egymásra téve feltekerni, így készítsük elő a pultot; sok helyre lesz szükségünk.
1
Elvégezve
|
Felfuttatjuk az élesztőtA langyos tejből elveszünk 0.5 dl-t, ebbe teszünk 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük és félretesszük 10-15 percre, amíg szépen megemelkedik. |
2
Elvégezve
|
Összeálltjuk a tésztátÖsszegyúrhatjuk kézzel is, de a robotgép megkönnyíti a dolgunkat, így én rábíztam a dagasztást. |
3
Elvégezve
|
A töltelék elkészítéseA tejszínt mikróban vagy egy forralóban tűz fölött megmelegítjük (ne forraljuk), majd beletördeljük az étcsokit és szép simára keverjük. A gesztenyemasszát áttörjük és a csokis keverékkel eldolgozzuk, |
4
Elvégezve
|
FormázásA tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, lemérjük és 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik darabot átgyúrjuk kicsit és cipót formázunk belőlük, majd letakarjuk őket és 15 percig pihentetjük. |
5
Elvégezve
|
A pihentetett tésztákból 30-35 cm átmérőjű köröket nyújtunk. Először 2-t nyújtsunk ki, az egyikre kenjük rá a krém felét úgy, hogy a szélén, körben hagyjunk ki kb 1 cm-t. Erre ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot. Szépen igazítsuk rá körben, ha kell húzgáljuk meg óvatosan a felső lapot, hogy mindenhol fedje az alsót. A sodrófával még finoman nyújtsunk kicsit rajta, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval 12 részre, cikkelyre vágjuk fel. Az így kapott háromszögeket tekerjük fel. Mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire. A másik két tésztával ugyanígy járunk el. Letakarjuk őket és 30 percig pihentetjük. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra. |
6
Elvégezve
|
A pihentetett kifliket megkenjük a felvert tojással és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. |