A vaníliakrémhez |
|
60 g vaj | |
500 ml tej | |
6 tojássárgája | |
72 g kristálycukor | |
1,5 csomag vaníliás cukor | |
30 g kukoricakeményítő | |
A karamellhez |
|
160 ml tejszín | |
200 g kristálycukor | |
30 g vaj | |
15 ml méz | |
1 csipet só | |
45 ml víz | |
A piskótához |
|
105 g finomliszt | |
3 db tojás | |
75 g vaj | |
135 g porcukor | |
A tejszínhabhoz |
|
300 ml tejszín | |
2-3 ek. porcukor | |
1 csomag habfixáló |
A karamellel kicsit úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval…mindegy, hogy édes vagy sós, krémes vagy kemény, én mindenhogy szeretem. Ez a süti pedig előhozza az igazán finom ízeit a karamellnek. Az elkészítése ugyan nem bonyolult, de időigényes egy kicsit… viszont megéri a fáradozásainkat!!
1
Elvégezve
|
A vaníliakrém elkészítéseA tejet a vaníliás cukorral egy vastag falú lábasban elkezdjük melegíteni. |
2
Elvégezve
|
Amint a tej elkezd gyöngyözni levesszük a tűzről és lassan hozzácsurgatjuk a tojásos keverékhez. Közben folyamatosan keverjük, hogy a tojás ne csapódjon ki. |
3
Elvégezve
|
A tejes krémet visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük (2-3 perc). |
4
Elvégezve
|
A karamell elkészítéseA vizet, a cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. |
5
Elvégezve
|
Közepes lángon hagyjuk, hogy a cukros keverék forrásig hevüljön, majd megvárjuk, hogy az egész szép aranybarna színt kapjon. Kb. 5 perc. |
6
Elvégezve
|
Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat és a tejszínt. Néhány keverés után hozzáadjuk a vaníliát is. |
7
Elvégezve
|
Ha nem oldódik fel a keverék, tegyük vissza alacsony lángra és kevergessük, amíg szép sima öntetet nem kapunk. |
8
Elvégezve
|
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. |
9
Elvégezve
|
A piskóta elkészítéseHabbá verjük a fehérjét és a cukrot (elkezdjük felverni és, amikor már habosodik, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot). |
10
Elvégezve
|
Közepes fokozaton keverve, a kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. |
11
Elvégezve
|
Beleszitáljuk a lisztet és fakanállal elvegyítjük. |
12
Elvégezve
|
Végül az olvasztott, de nem forró vajat is a piskótához keverjük. |
13
Elvégezve
|
A tésztát az előkészített formába öntjük, majd az előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük. |
14
Elvégezve
|
ÖsszeállításAmikor minden kihűlt, összeállítjuk a süteményt. |
15
Elvégezve
|
A piskótalapot visszahelyezzük a formába. |
16
Elvégezve
|
A karamellás piskótára ráhalmozzuk a krémet és egyenletesen elkenjük. |
17
Elvégezve
|
A tejszínt elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Mikor már habosodik, a habfixálót is beleöntjük és felverjük a habot. Vigyázzunk, hogy ne keverjük sokáig mert a tejszín hamar összeeshet! |
18
Elvégezve
|
Végül a tejszínhabot rászedjük a krémre és egyenletesen elkenjük. |