Hozzávalók
-
A panna cottához
-
520 ml tejszín
-
60 g cukor
-
80 ml whisky
-
6 g zselatinétkezési zselatin
-
0,5 db vaníliarúdvagy 2 tk vanília örlemény
-
1 csipet só
-
A sós karamellhez
-
200 ml tejszín
-
120 g cukor
-
4 csipet só
Nagyon szeretem ezt az olasz édességet (és mindent, ami olasz), de eddig csak étteremben vagy bolti verzióját próbáltam. A hétvégi lasagne meghozta a kedvem, hogy jobban utána járjak ennek a desszertnek, ráadásul egy megkezdett üveg whiskynk is volt itthon, így már az első találat adta magát: a streetkitchen alkoholos verziója.
A karamellhez már nem adtam whiskyt, a tejszín mennyiségét növeltem, illetve a sót is hagytam jobban megszaladni. A végeredmény olyan, amit bátran ajánlok mindenkinek, készítsétek el nyugodtan nem fogtok csalódni! Nem kell hozzá más, csak türelem, mert tényleg szüksége van a 3, de inkább 4 óra pihenőre a hűtőben.
Lépésről lépésre
1
Elvégezve
|
A panna cottaA zselatin kivételével összekeverjük a panna cotta hozzávalóit. Ebből a tejszínből kiveszünk kb. 30 ml-t, majd elkeverjük benne a zselatint, állni hagyjuk, amíg a maradék tejszínt közepes lángon felmelegítjük, de vigyázzunk, ne forraljuk fel! Ezt követően annyi a dolgunk, hogy a tűzről levéve a zselatinos részt hozzákeverjük. Elosztjuk négy pohárban, én klasszikus whiskys poharat használtam, de bármi más megfelelhet. Fél órát állni hagyjuk, majd kb 3 órára hűtőbe tesszük. Amikor már a panna cottánk kész van és megdermedt, hozzá foghatunk a karamell elkészítéséhez. |
2
Elvégezve
|
A karamellA cukrot karamellizáljuk (ne keverjük, legfeljebb időnként a lábast rázzuk meg). Ezt követően hozzáadjuk a tejszínt és alacsony lángon, addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik. Végül langyosra hűtjük. |
3
Elvégezve
|
Az összeállításMiután a panna cottánk megdermedt és a karamellünk is langyosra hült, összeállítjuk a desszertet úgy, hogy a karamellt eloszlatjuk a 4 pohárban. Tálalásig (min. 30perc) hűtőbe tesszük. |