Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Kalkulátor:
A tésztához
290 g finomliszt
5 g kukoricakeményítő
25 g kristálycukor
1 csipet
225 g vaj hideg
95 ml hideg víz
9 ml ecet
A töltelékhez
115 g vaj
200 g barna cukor
2 db tojás
125 ml juharszirup
10 ml citromlé
5 ml vanília kivonat
1 csipet
50 g pekándió

Krémes pekándiós piték

  • 12 adag
  • Közepes

Hozzávalók

  • A tésztához

  • A töltelékhez

Ez tényleg egy nagyon krémes pite, amit nem lehet nem szeretni! A pekándiót már egy ideje meg szerettem volna kóstolni, de valahogy sehol sem találtam. Eddig!! Elég lett volna besétálnom a közeli zöldségeshez, hogy felfedezzem, milyen sokféle magot lehet itt kapni kimérve, köztük a pekándiót is. Nem olcsó, de ebbe a sütibe elég 50 g, ami tényleg megfizethető mennyiség, ugye? 🙂 Az ízét tekintve nagyon hasonlít a dióra, de attól valamivel édeskésebb, különlegesebb.

Tökéletes dióval, mogyoróval vagy mandulával is! A juharszirup viszont egy olyan különleges hozzávaló, amit nem érdemes kihagynunk vagy mással helyettesítenünk ebben a sütiben.

Muffin formában sütve ebből az adagból 12 kis sütink lesz, míg a tésztából marad legközelebbre is, így az mehet a fagyasztóba. Bármilyen pitéhez felhasználhatjuk, különösen jó, ha folyékony tölteléket használunk, ez a tészta nem okoz majd csalódást és nem fogja hagyni eltávozni a töltelékünket.

Különös hozzávaló az ecet, amiből kell egy kevéske a tésztába. A savassága segít, hogy a nyújtásnál a tészta ne akarjon folyton visszaugorni eredeti méreteire, hanem könnyedén tudjunk vele dolgozni. Még egy jótékony hatása, hogy ad egyfajta lágy “kérget” a tésztának, amitől az egész valahogy omlós és mégis puha lesz.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A tészta összeállítása

Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót és a cukrot.

2
Elvégezve

Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat és elmorzsoljuk. Nem kell tökéletesen eltüntetnünk a vajat, kisebb darabok maradhatnak.

3
Elvégezve

Az ecetet és a vizet összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes vajhoz és az egészet összedolgozzuk.

4
Elvégezve

Amint összeállt a tésztánk, kettévesszük és fóliába tekerve a hűtőbe tesszük őket kb 2 órára.

5
Elvégezve

Ezalatt a pekándiót érdemes megpirítani, hogy mire felhasználjuk teljesen kihűljön. Ehhez egy kevés vajat felolvasztunk egy serpenyőben, majd beleszórjuk a pekándiót és közepes lángon, kevergetve addig pirítjuk, amíg sercegve kellemesen illatozni nem kezd.

6
Elvégezve

A tésztát a hűtőből kivéve hagyjuk kb 10 percet felengedni.

7
Elvégezve

Mindkét felet 6 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket lisztezett felületen kb 0.5 cm vastagra nyújtjuk.

8
Elvégezve

A sütőt 200 fokra melegítsük elő.
A muffin formát alaposan vajazzuk ki.

9
Elvégezve

A kinyújtott tésztákat egy kb 10 cm átmérőjű kerek formával szaggassuk ki. Ennek hiányában én mini pitesütő-formát használtam, de egy kisebb tálka is megteszi, amit körbe tudunk majd vágni.
A kerek lapokat helyezzük a sütőformába, majd ha megvagyunk az összessel, tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.

10
Elvégezve

A krém elkészítése

A vajat a cukorral melegítsük fel egy lábasban. Addig kevergessük közepes lángon, amíg az egész egyenletesen bugyogni nem kezd. Ha ez meg van, akkor vegyük le a tűzről.

11
Elvégezve

Egy keverőtálban keverjük el a tojást a juharsziruppal, sóval, citromlével és a vaníliával. Kézi habverőt használjunk, nem kell kihabosítani a tojást.

12
Elvégezve

Ezt követően a vajas szirupot lassan csurgatva adjuk a tojásos keverékhez. Óvatosan csináljuk, a tojást lehetőleg folyamatosan keverjük közben, nehogy megfőljön.

13
Elvégezve

A muffin-formát vegyük ki a hűtőből és tegyünk mindegyik tészta aljára egy kevés pekándiót.
Erre jön a krém, amit egyenletesen osszunk szét a 12 formában.

14
Elvégezve

Süssük 10 percig, majd vegyük le a hőfokot 180 fokra és süssük további 20 percig kb. Figyeljük, ha egyenletesen barnul a tészta széle, a töltelék pedig bugyog, akkor kivehetjük.

15
Elvégezve

Várjunk kb 5 percet majd egy villa vagy kés segítségével vegyük is ki a formából a pitéket. A kifolyó karamell miatt odaragadhat, ha hagyjuk kihűlni a sütőformában.

16
Elvégezve

Legjobb ha szobahőmérsékleten fogyasztjuk, bár ezt igazán nehéz kivárni. :)
Dobozba tárolva, a hűtőben több napig is eláll, de érdemes mindig 15 perccel előbb kivenni, mielőtt eszünk belőle.

Előző
Túrós-vajas pogácsa
Következő
Sütőtökös-sajtkrémes pite
Előző
Túrós-vajas pogácsa
Következő
Sütőtökös-sajtkrémes pite