A tésztához |
|
290 g finomliszt | |
5 g kukoricakeményítő | |
25 g kristálycukor | |
1 csipet só | |
225 g vaj | |
95 ml hideg víz | |
9 ml ecet | |
A töltelékhez |
|
115 g vaj | |
200 g barna cukor | |
2 db tojás | |
125 ml juharszirup | |
10 ml citromlé | |
5 ml vanília kivonat | |
1 csipet só | |
50 g pekándió |
Ez tényleg egy nagyon krémes pite, amit nem lehet nem szeretni! A pekándiót már egy ideje meg szerettem volna kóstolni, de valahogy sehol sem találtam. Eddig!! Elég lett volna besétálnom a közeli zöldségeshez, hogy felfedezzem, milyen sokféle magot lehet itt kapni kimérve, köztük a pekándiót is. Nem olcsó, de ebbe a sütibe elég 50 g, ami tényleg megfizethető mennyiség, ugye? 🙂 Az ízét tekintve nagyon hasonlít a dióra, de attól valamivel édeskésebb, különlegesebb.
Tökéletes dióval, mogyoróval vagy mandulával is! A juharszirup viszont egy olyan különleges hozzávaló, amit nem érdemes kihagynunk vagy mással helyettesítenünk ebben a sütiben.
Muffin formában sütve ebből az adagból 12 kis sütink lesz, míg a tésztából marad legközelebbre is, így az mehet a fagyasztóba. Bármilyen pitéhez felhasználhatjuk, különösen jó, ha folyékony tölteléket használunk, ez a tészta nem okoz majd csalódást és nem fogja hagyni eltávozni a töltelékünket.
Különös hozzávaló az ecet, amiből kell egy kevéske a tésztába. A savassága segít, hogy a nyújtásnál a tészta ne akarjon folyton visszaugorni eredeti méreteire, hanem könnyedén tudjunk vele dolgozni. Még egy jótékony hatása, hogy ad egyfajta lágy “kérget” a tésztának, amitől az egész valahogy omlós és mégis puha lesz.
1
Elvégezve
|
A tészta összeállításaEgy tálban összekeverjük a lisztet, sót és a cukrot. |
2
Elvégezve
|
Hozzáadjuk a kockákra vágott vajat és elmorzsoljuk. Nem kell tökéletesen eltüntetnünk a vajat, kisebb darabok maradhatnak. |
3
Elvégezve
|
Az ecetet és a vizet összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes vajhoz és az egészet összedolgozzuk. |
4
Elvégezve
|
Amint összeállt a tésztánk, kettévesszük és fóliába tekerve a hűtőbe tesszük őket kb 2 órára. |
5
Elvégezve
|
Ezalatt a pekándiót érdemes megpirítani, hogy mire felhasználjuk teljesen kihűljön. Ehhez egy kevés vajat felolvasztunk egy serpenyőben, majd beleszórjuk a pekándiót és közepes lángon, kevergetve addig pirítjuk, amíg sercegve kellemesen illatozni nem kezd. |
6
Elvégezve
|
A tésztát a hűtőből kivéve hagyjuk kb 10 percet felengedni. |
7
Elvégezve
|
Mindkét felet 6 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket lisztezett felületen kb 0.5 cm vastagra nyújtjuk. |
8
Elvégezve
|
A sütőt 200 fokra melegítsük elő. |
9
Elvégezve
|
A kinyújtott tésztákat egy kb 10 cm átmérőjű kerek formával szaggassuk ki. Ennek hiányában én mini pitesütő-formát használtam, de egy kisebb tálka is megteszi, amit körbe tudunk majd vágni. |
10
Elvégezve
|
A krém elkészítéseA vajat a cukorral melegítsük fel egy lábasban. Addig kevergessük közepes lángon, amíg az egész egyenletesen bugyogni nem kezd. Ha ez meg van, akkor vegyük le a tűzről. |
11
Elvégezve
|
Egy keverőtálban keverjük el a tojást a juharsziruppal, sóval, citromlével és a vaníliával. Kézi habverőt használjunk, nem kell kihabosítani a tojást. |
12
Elvégezve
|
Ezt követően a vajas szirupot lassan csurgatva adjuk a tojásos keverékhez. Óvatosan csináljuk, a tojást lehetőleg folyamatosan keverjük közben, nehogy megfőljön. |
13
Elvégezve
|
A muffin-formát vegyük ki a hűtőből és tegyünk mindegyik tészta aljára egy kevés pekándiót. |
14
Elvégezve
|
Süssük 10 percig, majd vegyük le a hőfokot 180 fokra és süssük további 20 percig kb. Figyeljük, ha egyenletesen barnul a tészta széle, a töltelék pedig bugyog, akkor kivehetjük. |
15
Elvégezve
|
Várjunk kb 5 percet majd egy villa vagy kés segítségével vegyük is ki a formából a pitéket. A kifolyó karamell miatt odaragadhat, ha hagyjuk kihűlni a sütőformában. |
16
Elvégezve
|
Legjobb ha szobahőmérsékleten fogyasztjuk, bár ezt igazán nehéz kivárni. :) |