Tésztához |
|
450 g finomliszt | |
130 g margarin | |
60 g zsír | |
60 g porcukor | |
15 g friss élesztő | |
1 csipet só | |
1 db tojássárgája | |
50 g habtejszín | |
1 dl meleg víz | |
Töltelékhez |
|
200 g darált mák | |
125 g cukor | |
50 g darált keksz | |
130 g forró víz | |
1 db tojás |
A bejgli talán a legnépszerűbb sütemény a tradicionális karácsonyi finomságok közül. Nálunk mindig készül diós, mákos és most már csokis is az ünnepekre, de valahogy az év további részében feledésbe merülnek ezek a finom a tekercsek. Most is az őszi hideg, sötét napokkal kezdődött meg a karácsonyi hangolódás nálunk, ezzel együtt pedig a bejgli sütés gondolata is. Ezek a falatnyi darabok, tökéletesen hozzák a jellegzetes ízeket, színeket és az utánozhatatlan sülő bejgli illatot. Ha idén kicsit újítanátok a hagyományokon, akkor próbáljátok ki ezt a mini bejglit! A sütemény Achilles-ínának számító tésztával sem kell különösebben foglalkozni, nem kell félni, hogy kireped a tekercsünk.
1
Elvégezve
|
A tészta összeállításaAz élesztőt a meleg - de nem forró - vízben teljesen feloldjuk, jól elkeverjük. |
2
Elvégezve
|
A lisztet a zsírral és a margarinnal elmorzsoljuk. |
3
Elvégezve
|
Hozzáadjuk a porcukrot és a sót, majd elkeverjük és beletesszük a többi hozzávalót: az élesztős keveréket, tojássárgáját és a tejszínt. |
4
Elvégezve
|
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk. Sima, rugalmas tésztát kapunk, amit fóliába csomagolva a hűtőbe teszünk legalább 1 órára. |
5
Elvégezve
|
A töltelék elkészítéseA mákot, darált kekszet és a porcukrot egy fém keverőtálba tesszük (vagy egy lábasba). Forró vízzel (érdemes felforralni) leöntjük és alaposan elkeverjük a masszát. |
6
Elvégezve
|
ÖsszeállításA pihentetett tésztát kivesszük és téglalap alakúra nyújtjuk, úgy, hogy kb 2-3 mm vastag legyen (minimális lisztet tehetünk alá, de figyelni kell rá, mert ha túl sok a liszt, nem fog összeragadni a tekercsünk). |
7
Elvégezve
|
|
8
Elvégezve
|
A 2 cm-es részt ráhajtjuk a töltelékre, majd annyit fordítunk az egészen, hogy a tésztavég találkozzon a kinyújtott tésztával. Egy éles késsel hosszában elvágjuk ennek mentén a tésztát, majd a töltelék körül óvatosan összenyomjuk őket. Végül úgy fordítsuk a rudat, hogy az összecsípett rész kerüljön alulra. |
9
Elvégezve
|
A kész tekercseket lekenjük tojássárgájával, majd lehetőleg hűvös helyen hagyjuk, hogy teljesen megszáradjon rajta. |
10
Elvégezve
|
A sütőt előmelegítjük 175-180 fokra. |
11
Elvégezve
|
20-30 percig sütjük, de figyeljük és, amikor már szép aranybarnák, ki is vehetjük őket. |