A piskótához |
|
3 db tojás | |
16 dkg porcukor | |
10 dkg finomliszt | |
6 dkg vaj | |
A málnazseléhez |
|
25 dkg málna | |
6 dkg kristálycukor | |
1 csomag vaníliás cukor | |
3 dkg vaníliás pudingpor | |
0.7 dkg víz | |
A ricottás krémhez |
|
40 dkg ricotta | |
100 g habtejszín | |
30 g porcukor | |
4 kiskanál áfonya szörp | |
5 g zselatin | |
40 ml hideg víz | |
A kakaós glazúrhoz |
|
125 ml víz | |
200 g kristálycukor | |
125 ml habtejszín | |
60 g kakaópor | |
8 g zselatin | |
60 ml hideg víz |
Szülinapra készült ez a torta, így fontos volt, hogy az ünnepelt ízlésének megfeleljen. Ne legyen túl édes, túl habos, túl csokis… Jó hír azért, hogy a gyümölcs minden formában és mennyiségben telitalálat. Ezek alapján sütöttem egy vajas piskótát, amire pudingos málnazselét készítettem és, hogy mégis legyen valami krém is, ricottát halmoztam a tetejére. A borítás pedig egy egyszerű kakaós tükörglazúr. Tekintve, hogy a ricotta világos színű, a máz nem takarta tökéletesen az oldalát, de nálam ennyi szépséghiba belefér. 🙂 Ha mégis szeretnétek tökéletes fedést elérni, kakaó helyett használjunk mondjuk pár csepp piros ételfestéket, így felvágva is jól mutat majd a málnával és még az oldalát is befedi.
A tükörglazúr miatt, a tortát fagyasztani kell, így az elkészítése időigényes, legalább egy nappal előbb álljunk neki, hogy ne tálaljunk fagyott tortát!
1
Elvégezve
|
A piskóta elkészítéseA sütőt előmelegítjük 180 fokra. |
2
Elvégezve
|
Habbá verjük a fehérjét és a cukrot (elkezdjük felverni és, amikor már habosodik, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot). |
3
Elvégezve
|
Közepes fokozaton keverve, a kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. |
4
Elvégezve
|
Beleszitáljuk a lisztet és fakanállal elvegyítjük. |
5
Elvégezve
|
Végül az olvasztott, de nem forró vajat is a piskótához keverjük. |
6
Elvégezve
|
Beleöntjük a tortaformába és betesszük az előmelegített sütőbe. Kb 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. |
7
Elvégezve
|
A málnazselé elkészítéseMiután kihűlt a piskóta, elkészítjük a málnás réteget. |
8
Elvégezve
|
A piskótát vékonyan megkenjük ricottával, majd visszahelyezzük köré a tortaforma szélét. |
9
Elvégezve
|
A ricottakrém elkészítéseMiután kihűlt a málnazselé kikeverjük a ricottát. |
10
Elvégezve
|
A zselatint a vízzel elkeverjük és hagyjuk, hogy teljesen megduzzadjon. |
11
Elvégezve
|
A kész krémet a málnazselére öntjük és szépen elsimítjuk. |
12
Elvégezve
|
Ahhoz, hogy a tükörglazúr szépen, egyenletesen kerülhessen a tortára, a tortát fagyasztóba kell helyeznünk legalább 4 órára, de legjobb egy éjszakára is bent hagyni. |
13
Elvégezve
|
A kakaós tükörglazúr elkészítése125 ml vizet a tejszínnel és a cukorral felforralunk. |
14
Elvégezve
|
Ha felforrt, hozzáadjuk a kakaóport és elkeverjük. Kb 4 percig alacsonyabb lángon hagyjuk gyöngyözni, végül levesszük a tűzről. |
15
Elvégezve
|
A zselatint 60 ml vízben megduzzasztjuk, majd egyből a kakaós keverékhez adjuk és elkeverjük. |
16
Elvégezve
|
Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a hűtőbe tesszük legalább 3 órára. |
17
Elvégezve
|
A tortát kivesszük a fagyasztóból. |
18
Elvégezve
|
A tortakarimát le kell vennünk, ehhez pedig a legjobb módszer ha hajszárítót használunk! Meleg fújással, közepes fokozaton elkezdjük melegíteni a tortaforma szélét, közben forgatjuk, hogy egyenletesen érje a hő az egészet. Pár perc után könnyedén le tudjuk szedni a karimát, anélkül, hogy a torta széle a formához ragadna. |
19
Elvégezve
|
Amint kiszabadítottuk a fagyos tortát, felmelegítjük a glazúrt. Közepes lángos, kevergetve melegítjük, míg teljesen sima nem lesz. |
20
Elvégezve
|
Végül az edényből vagy egy szedőkanállal, középről indulva ráöntjük a glazúrt a tortára. |
21
Elvégezve
|
A kész tortát hagyjuk dermedni kb 15 percet, majd a hűtőbe tesszük. |