Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

A piskótához
3 db tojás
16 dkg porcukor
10 dkg finomliszt
6 dkg vaj olvasztott
A málnazseléhez
25 dkg málna
6 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg vaníliás pudingpor
0.7 dkg víz
A ricottás krémhez
40 dkg ricotta
100 g habtejszín
30 g porcukor
4 kiskanál áfonya szörp használhatunk málna vagy más gyümölcs szörpöt is
5 g zselatin
40 ml hideg víz
A kakaós glazúrhoz
125 ml víz
200 g kristálycukor
125 ml habtejszín
60 g kakaópor
8 g zselatin
60 ml hideg víz

Málnás ricotta torta

  • Közepes

Hozzávalók

  • A piskótához

  • A málnazseléhez

  • A ricottás krémhez

  • A kakaós glazúrhoz

Szülinapra készült ez a torta, így fontos volt, hogy az ünnepelt ízlésének megfeleljen. Ne legyen túl édes, túl habos, túl csokis… Jó hír azért, hogy a gyümölcs minden formában és mennyiségben telitalálat. Ezek alapján sütöttem egy vajas piskótát, amire pudingos málnazselét készítettem és, hogy mégis legyen valami krém is, ricottát halmoztam a tetejére. A borítás pedig egy egyszerű kakaós tükörglazúr. Tekintve, hogy a ricotta világos színű, a máz nem takarta tökéletesen az oldalát, de nálam ennyi szépséghiba belefér. 🙂 Ha mégis szeretnétek tökéletes fedést elérni, kakaó helyett használjunk mondjuk pár csepp piros ételfestéket, így felvágva is jól mutat majd a málnával és még az oldalát is befedi.

A tükörglazúr miatt, a tortát fagyasztani kell, így az elkészítése időigényes, legalább egy nappal előbb álljunk neki, hogy ne tálaljunk fagyott tortát!

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A piskóta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy 20-23 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.

2
Elvégezve

Habbá verjük a fehérjét és a cukrot (elkezdjük felverni és, amikor már habosodik, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot).

3
Elvégezve

Közepes fokozaton keverve, a kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat.

4
Elvégezve

Beleszitáljuk a lisztet és fakanállal elvegyítjük.

5
Elvégezve

Végül az olvasztott, de nem forró vajat is a piskótához keverjük.

6
Elvégezve

Beleöntjük a tortaformába és betesszük az előmelegített sütőbe. Kb 25-30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A sütőből kivéve hagyjuk 2-3 percet hűlni, majd óvatosan levesszük a tortakarimát és teljesen kihűtjük a piskótát.

7
Elvégezve

A málnazselé elkészítése

Miután kihűlt a piskóta, elkészítjük a málnás réteget.
Az összes hozzávalót egy lábasba mérjük és folyamatos kevergetés mellett felfőzzük, majd besűrítjük (kb 3 perc).

8
Elvégezve

A piskótát vékonyan megkenjük ricottával, majd visszahelyezzük köré a tortaforma szélét.
A málnazselét ráöntjük a piskótára és hagyjuk 10 percet dermedni, majd betesszük a hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon és lehűljön.

9
Elvégezve

A ricottakrém elkészítése

Miután kihűlt a málnazselé kikeverjük a ricottát.
Egy mély keverőtálba tesszük a tejszínt, a porcukrot és a ricottát, majd robotgéppel alaposan kikeverjük.

10
Elvégezve

A zselatint a vízzel elkeverjük és hagyjuk, hogy teljesen megduzzadjon.
Közben a krémhez hozzákeverjük a szörpöt.
A megduzzadt zselatint megmelegítjük (ne forraljuk fel), hogy folyós állagú legyen, és a krém folyamatos keverése közben hozzácsurgatjuk.

11
Elvégezve

A kész krémet a málnazselére öntjük és szépen elsimítjuk.

12
Elvégezve

Ahhoz, hogy a tükörglazúr szépen, egyenletesen kerülhessen a tortára, a tortát fagyasztóba kell helyeznünk legalább 4 órára, de legjobb egy éjszakára is bent hagyni.

13
Elvégezve

A kakaós tükörglazúr elkészítése

125 ml vizet a tejszínnel és a cukorral felforralunk.

14
Elvégezve

Ha felforrt, hozzáadjuk a kakaóport és elkeverjük. Kb 4 percig alacsonyabb lángon hagyjuk gyöngyözni, végül levesszük a tűzről.

15
Elvégezve

A zselatint 60 ml vízben megduzzasztjuk, majd egyből a kakaós keverékhez adjuk és elkeverjük.

16
Elvégezve

Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a hűtőbe tesszük legalább 3 órára.

17
Elvégezve

A tortát kivesszük a fagyasztóból.
Sütőpapírt helyezünk az asztalra, ez fölé pedig egy rácsot. Erre tesszük a tortánkat.

18
Elvégezve

A tortakarimát le kell vennünk, ehhez pedig a legjobb módszer ha hajszárítót használunk! Meleg fújással, közepes fokozaton elkezdjük melegíteni a tortaforma szélét, közben forgatjuk, hogy egyenletesen érje a hő az egészet. Pár perc után könnyedén le tudjuk szedni a karimát, anélkül, hogy a torta széle a formához ragadna.

19
Elvégezve

Amint kiszabadítottuk a fagyos tortát, felmelegítjük a glazúrt. Közepes lángos, kevergetve melegítjük, míg teljesen sima nem lesz.

20
Elvégezve

Végül az edényből vagy egy szedőkanállal, középről indulva ráöntjük a glazúrt a tortára.
Gyorsan dermed, így a torta tetejére ne vigyük többször a kakaós borítást, mert egyenetlen lesz.

21
Elvégezve

A kész tortát hagyjuk dermedni kb 15 percet, majd a hűtőbe tesszük.
Tekintve, hogy a belseje fagyos, a tálalással várjunk legalább egy napot! 30 perccel a szeletelés előtt, már vegyük ki a hűtőből.

Előző
Málnás-csokoládés pohárdesszert
Következő
Oreo bonbon
Előző
Málnás-csokoládés pohárdesszert
Következő
Oreo bonbon