Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Kalkulátor:
20 dkg kristálycukor
2 dl víz
4 tojássárgája
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1-2 csepp ecet
30 dkg sima liszt
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. fahéj
dió a tetejére

Marcipán szelet

  • 60 perc
  • 20 adag
  • Könnyű

Hozzávalók

A receptes füzetet bizony érdemes néha az elejétől átlapozni, böngészni, hogy újra rábukkanhassunk rég elfeledett finomságokra. Ez a sütemény is egy ilyen nosztalgiázó olvasgatás során került a szemem elé és miután átolvastam a receptet, már jöttek is az emlékek, és felkiáltások, mint „óh igen, mikor a Balatonon ezt majszoltuk, jaj de finom is volt!”. Ezek után már nem volt kérdés, ezt kell megsütnünk a hétvégén.

UI: Jól látjátok, marcipánnak vagy mandula aromának nincs nyoma a receptben, tekintsetek rá úgy, mint mondjuk az Eszter szeletre…. hol van benne az Eszter?

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A kristálycukrot karamellizáljuk, majd ha aranybarna lett felöntjük 2 dl vízzel és felfőzzük. Hagyjuk, hogy a cukor szépen feloldódjon a vízben.

2
Elvégezve

A 4 tojássárgáját kikeverjük a porcukorral és az ecettel.

3
Elvégezve

Hozzákeverjük a fahéjjal és szódabikarbónával elkevert lisztet, a cukros vizet majd a kemény habbá vert fehérjét.
Érdemes először a fehérjének egy kis részét belekeverni a tésztába, ezzel lazítva azt, majd a maradék habot óvatosan beleforgatjuk.

4
Elvégezve

A tetejére durvára tört diót szórunk és 180 fokon kb 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e tésztánk.

Előző
Rugelach – diós, csokis kifli
Következő
Almás pite
Előző
Rugelach – diós, csokis kifli
Következő
Almás pite