A tésztához |
|
130 g kakaópor | |
300 g finomliszt | |
480 g kristálycukor | |
2 tk szódabikarbóna | |
1 tk sütőpor | |
4 db tojás | |
250 ml tejföl | |
250 ml víz | |
5 ek étolaj | |
A krémhez |
|
4 db tojás | |
200 g kristálycukor | |
1 csomag vaníliás cukor | |
220 g vaj | |
240 g étcsokoládé | |
40 g kakaó | |
Összeállításhoz |
|
170 g marcipán | |
2-3 ek ribizli/meggylekvár | |
Díszítéshez |
|
45 g étcsokoládé | |
1 tk étolaj | |
80 g tejcsokoládé |
Ez az összeállítás tömény, nagyon csokis és nagyon laktató már egy vékony szelet is. Nem elrettentésként, de ha valami könnyed tortára vágytok, akkor ne ezt süssétek most meg. Viszont(!!) a csokirajongók és persze a menthetetlen édesszájúak a legjobb helyen járnak!
A tészta – ami egyébként egy puha, szaftos, brownie szerű piskóta lesz és szerintem tökéletesen passzol ehhez a csokikrémhez -, Édesem
Snickers tortájának a receptje egy apró változtatással.
1
Elvégezve
|
A tészta elkészítéseSzükségünk lesz 2 db 20 cm-es tortaformára (használhatunk egy nagyobbat is, így nem lesz olyan magas a tortánk). Sütőpapírt vágunk mindkettő aljára, az oldalukat pedig kivajazzuk. |
2
Elvégezve
|
Kimérem a száraz hozzávalókat egy nagy keverőtálba, majd egy másikba a folyékonyakat. A lisztes keverékhez öntöm a folyékony hozzávalókat és robotgéppel egyenletesre keverem a tésztát. |
3
Elvégezve
|
Lemérem a masszát és egyenlő arányban beöntöm a megkészített formákba, majd mehet is a sütőbe. Kb 50-60 perc alatt el is készül. |
4
Elvégezve
|
Miután ellenőriztük egy hústűvel, hogy a tésztánk szépen átsült e mindenhol, kivesszük a formákat és hagyjuk kb 15 percet hűlni az egészet. |
5
Elvégezve
|
A krém elkészítéseA vajat kimérjük és felkockázva betesszük a hűtőbe. |
6
Elvégezve
|
A csokit megolvasztjuk (mikróban, vagy vízgőz felett) és elkeverjük benne a kakaóport. |
7
Elvégezve
|
Egy vastag falú lábasban elkeverjük a tojásokat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. |
8
Elvégezve
|
Levesszük a tűzről és robotgéppel elkezdjük habosítani. Addig keverjük, míg a massza ki nem hűl, legalább szobahőmérsékletű legyen. |
9
Elvégezve
|
Apránként hozzáadjuk a hideg vajat, közben folyamatosan keverjük. |
10
Elvégezve
|
Hűtőbe tesszük legalább 45 percre. |
11
Elvégezve
|
ÖsszeállításA marcipánt egy kevés porcukron átgyúrjuk és a torta méretével azonos kört nyújtunk belőle. |
12
Elvégezve
|
A tésztákat félbe vágjuk, így 4 lapunk lesz. Ha felpúposodott a teteje, akkor először azt vágjuk le. |
13
Elvégezve
|
A hűtőből kivett krémet robotgéppel keverjük át, így fellazítjuk és könnyebb lesz kenni. Háromfelé kell osztanunk, úgy, hogy az egyik rész kevesebb legyen, ezzel fogjuk kívülről átkenni. |
14
Elvégezve
|
Az alsó lapot megkenjük a krémmel. Erre jön egy réteg tészta, amit megkenünk a lekvárral és ráhelyezzük a marcipánt. Újabb lap és a nagyobbrész maradék krém, végül a tetejére tesszük az utolsó tésztát. A megmaradt csokikrémmel egyenletesen bekenjük először a tetejét, majd az oldalát is. Ahhoz, hogy szépen, egyenletesen be tudjuk vonni a krémmel a tortát, hasznos lehet egy hosszú kenőkés és egy spatula. |
15
Elvégezve
|
Az összeállított tortát hűtőbe tesszük minimum 45 percre, ezalatt a krém visszadermed és a díszítéshez használt csoki is szépen megköt majd rajta. |
16
Elvégezve
|
Mielőtt a tortát kivennénk a hűtőből, előkészülünk a díszítéshez. |
17
Elvégezve
|
A hűtőből kivett tortát először az olvadt csokival körbecsurgatjuk. Ehhez a habzsák alját egy kis részen levágjuk, és a torta peremének a mentén vékonyan elkezdjük csurgatni a csokit. Folyamatosan haladjunk, így nem fog lecsurogni a csoki az aljáig. Amint körbeértünk és elégedettek vagyunk a csurgatással, megszórjuk a tetejét a csokiforgáccsal. |