1 kg finomliszt | |
4 dl porcukor | |
2 kk szódabikarbóna | |
1 csipet só | |
10 dkg margarin | |
3 db tojás | |
2.5-3 dl méz | |
3-4 tk mézeskalács fűszerkeverék | |
Díszítéshez |
|
1 db tojásfehérje | |
20-30 dkg porcukor |
Ha mézeskalács, akkor nálunk ez a recept kerül elő minden évben. Ez egy nagyon régi, jól bevált recept, amit nem cserélnék le soha! A mézes puha lesz és finom, egyáltalán nem az a száraz, morzsálódó tészta, amivel már sok helyen találkoztam. Dobozban sokáig eláll, így jó előre is készülhetünk vele, de ha nincs időnk, akkor előző nap is süthetjük, egy nap alatt megpuhul teljesen a dobozban.
1
Elvégezve
|
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük., majd elmorzsoljuk benne a margarint/vajat. |
2
Elvégezve
|
Hozzáadjuk a mézet és a tojásokat, majd jól összegyúrjuk. Ha nem áll össze, kis mézet adhatunk még hozzá. |
3
Elvégezve
|
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. |
4
Elvégezve
|
Lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral borított tepsire tesszük a formákat és kb 15 perc alatt megsütjük őket. |
5
Elvégezve
|
Akkor jó, ha a tepsi szélén lévő tésztákból 2-3 db-nak már barnásabb a széle. Ne süssük túl, mert akkor kemény lesz! Elég ha halvány színt kapnak. |
6
Elvégezve
|
Amíg hűlnek, a tojásfehérjét kézi habverővel kikeverjük a porcukorral. Annyi cukrot adjunk hozzá, hogy ne legyen túl folyós a krém. |