A tésztához |
|
338 g finomliszt | |
50 g cukor | |
3.5 g szárított élesztő | |
118 g meleg víz | |
1 kávéskanál vanília kivonat | |
1 db tojás | |
1 csipet só | |
30 ml vaj | |
A töltelékhez |
|
80 g vaj | |
40 g nutella | |
4 evőkanál kakaópor | |
70 g marcipán | |
A sziruphoz |
|
110 ml víz | |
100 g cukor | |
1 nagy evőkanál méz |
Kísérleteztem már babka sütéssel, de mindig volt valami, ami miatt nem lett tökéletes a végeredmény. Figyelni kell, hogy miben sütjük, hogy meddig sütjük, és arra is, hogy le kell e takarni menet közben… Trükkös édesség, amire oda kell figyelni! Mindezek ellenére, ha ráérzünk, akkor újra meg újra el akarjuk majd készíteni.
Sokféleképpen variálhatjuk a tölteléket, tehetünk bele diót, mandulát vagy keverhetünk hozzá fahéjas tölteléket is! Az eredmény mindig egy látványos finomság lesz!
Hagyományosan gyümölcskenyér formában sütik, de ez a koszorú nekem sokkal ünnepibb!
1
Elvégezve
|
A tészta összeállításaA lisztet, a cukrot és az élesztőt keverjük el egy dagasztótálban. |
2
Elvégezve
|
A közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést, ide öntsük bele a vizet, a vaníliát és adjuk hozzá a tojást. |
3
Elvégezve
|
Kézzel vagy géppel kezdjük el dagasztani a tésztát. |
4
Elvégezve
|
Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át, majd takarjuk le és hagyjuk 15 percig megint pihenni. |
5
Elvégezve
|
A töltelék elkészítéseEgy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. |
6
Elvégezve
|
A vajat olvasszuk fel mikróban, majd adjuk hozzá a nutellát és keverjük teljesen el. |
7
Elvégezve
|
A vajas keverékhez adjunk egyenként 4 evőkanálnyi kakaóport úgy, hogy közben mindig elkeverjük. |
8
Elvégezve
|
ÖsszeállításA tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 2-3 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk (a hosszabbik oldala legyen felénk). Masszív tészta, így a nyújtáshoz is türelem kell! |
9
Elvégezve
|
A tésztát kenjük meg egyenletesen a vajas nutellás krémmel, majd csipkedjük rá a marcipánt. Ezután kiskanállal tegyünk rá nutella halmokat. |
10
Elvégezve
|
A hosszabbik oldal mentén szorosan tekerjük fel, úgy, hogy a tészta illesztése alul legyen. |
11
Elvégezve
|
Egy éles késsel felezzük el hosszában, így két fél hengert fogunk kapni. |
12
Elvégezve
|
A vágott felükkel felfelé keresztezzük középen a két rudat, így egy X-et kapunk. Ezt követően az felső részt is keresztezzük néhányszor és az alsó részt is. |
13
Elvégezve
|
Óvatosan emeljük át a sütőpapírral bélelt tepsire, majd alakítsuk koszorú alakúra. Ahol összeér a két vége, próbáljuk meg összecsipkedni a tésztát! |
14
Elvégezve
|
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Addig a tészta pihen. |
15
Elvégezve
|
Süssük kb 35 percig. Ha nagyon barnul a teteje, fóliával takarjuk le. |
16
Elvégezve
|
Amíg sül a kalács, készítsük el a szirupot. |
17
Elvégezve
|
A hozzávalókat mérjük egy kis edénybe és kezdjük el melegíteni. Kb 10 percig gyöngyöztessük alacsony lángon, majd vegyük le a tűzről. |
18
Elvégezve
|
A sütőből kivett kalácsot egyenletesen locsoljuk meg a sziruppal. |
19
Elvégezve
|
Hagyjuk teljesen kihűlni, de legalább langyosra! Utána szépen tudjuk szeletelni. |