Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Tészta
150 g vaj
1.5 dl víz
egy csipet cukor
egy csipet
150 g finomliszt
3-4 tojás
Vaníliakrém
3 dl tej
80 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
3 dl habtejszín
1 púpos kávéskanál + kb 2 evőkanál víz zselatin
Csokikrém
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
100 g cukor
110 g vaj
120 g étcsokoládé
20 g kakaópor
Csokoládé öntet
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
100 g cukor
100 g étcsokoládé
2 dl habtejszín
3 db tojássárgája
50 g kakaópor
15 g finomliszt

Profiterol

  • Közepes

Hozzávalók

  • Tészta

  • Vaníliakrém

  • Csokikrém

  • Csokoládé öntet

Ha egyszer megküzdünk az égetett tésztával és odafigyelünk a részletekre, akkor a profiterol egy olyan édesség lesz, amit újra meg újra elkészítünk. Könnyed tészta vaníliakrémmel töltve és csokimártással meglocsolva… még egy olyan olasz desszert, amit nem lehet megunni.
Nálam most egy főzött csokikrémmel is fel lett turbózva, garantált siker.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

Tészta

A sütőt előmelegítjük 200 fokra és az aljára helyezünk egy hőálló edényt, amibe vizet töltünk (így párásítjuk a sütőt, hogy a tészta szépen emelkedjen a sütés során).
A vajat, vizet, cukrot és a sót egy vastag falú edényben forrásig melegítjük.

2
Elvégezve

Közepes lángra állítva, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük.

3
Elvégezve

kb. 1 percen át kevergetjük, ez a resztelés.

4
Elvégezve

A tűzhelyről levéve hagyjuk picit hűlni.

5
Elvégezve

Ezt követően egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve robotgép segítségével.

6
Elvégezve

Először csak 3 tojást adjunk hozzá és végezzünk szálpróbát, tehát nézzük meg, hogy megfelelő állagú e a tésztánk: a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé veszünk egy kis tésztát, majd széthúzzunk az ujjunkat. Akkor jó ha nem szakad el egyből a tészta, hanem vékony szálat tudunk húzni.

7
Elvégezve

Legtöbb esetben szükség van a 4. tojásra is, így ha úgy ítéljük, akkor ezt is keverjük a tésztához.

8
Elvégezve

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.

9
Elvégezve

A tésztát habzsákba tesszük, csillagcsöves fejet válasszunk hozzá.

10
Elvégezve

A profiterolhoz kis halmokat kell nyomni, kb fél diónyi méretet, meghagyva köztük a kb 2-3 cm-es távolságot (sütés közben jól megfognak emelkedni és duzzadni).

11
Elvégezve

Sütőbe tesszük a tepsit, majd kb 6 perc után levesszük a hőfokot 165 fokra.

12
Elvégezve

A sütési idő kb 20 perc. Fontos, hogy az első 15 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját!

13
Elvégezve

Mikor szépen megemelkedtek és világos barnára pirultak elzárhatjuk a sütőt. 2-3 perc után az ajtaját kinyitjuk, majd kivehetjük a tepsit.

14
Elvégezve

Vaníliakrém

A kétféle cukrot elkeverjük a pudingporral.

15
Elvégezve

Hozzáadunk kb 1.5 dl tejet és csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet is beleöntjük és közepes lángon pudingot főzünk.

16
Elvégezve

Kihűtjük. Közben a habtejszínt habbá verjük (adhatunk hozzá egy csomag habfixálót, akkor biztosan kemény habot kapunk).

17
Elvégezve

Óvatosan hozzáforgatjuk a habot a kihült pudinghoz.

18
Elvégezve

A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd megmelegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel!

19
Elvégezve

Végül ezt is hozzákeverjük a krémhez.

20
Elvégezve

Profiterol megtöltése

A krémet habzsákba töltjük.

21
Elvégezve

Vékony, hosszú és simavégű fejet tegyünk a nyomózsákra.

22
Elvégezve

A fejjel átszúrjuk a tésztát, majd megtöltjük a krémmel. Érezni fogjuk, mikor már teljesen megtelt.

23
Elvégezve

Csokoládé öntet

A kakaóport, a lisztet, cukrot, kb 0.5 dl tejet és a tojások sárgáját egy habverővel simára keverjük.

24
Elvégezve

A csokit mikróban vagy gőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk pár percig állni és hozzákeverjük a tejes krémhez.

25
Elvégezve

A maradék 2,5 dl tejet felforraljuk a vaníliás cukorral.

26
Elvégezve

Ehhez adjuk, folyamatos keverés melett a tojásos tejet (lassan csurgassuk hozzá).

27
Elvégezve

Közepes lángos kb. 1-2 percig kevergetjük, hagyjuk picit sűrűsödni (ne forraljuk).

28
Elvégezve

Az öntetet levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

29
Elvégezve

A tejszínt felverjük és apránként az öntethez forgatjuk. Először csak egy-két kanálnyit adjunk hozzá, ezzel lazítjuk, így elkerüljük, hogy a hab teljesen összetörjön.

30
Elvégezve

Tálalás

A profiterolokat poharakba adagoljuk, 4-5 db-ot teszünk egy-egy tálba.

31
Elvégezve

A csokikrémből kb 2 evőkanálnyi kerül mindegyik pohárba, de rajtunk múlik, hogy osztjuk szét.

32
Elvégezve

Az öntetet kis kiöntőbe tesszük, nem locsoljuk meg előre a tésztát, mert rögtön megszívná magát. Tálaláskor ízlés szerint adagoljuk.

Előző
Sós-magvas kocka
Következő
Ribizlis profiterol torta
Előző
Sós-magvas kocka
Következő
Ribizlis profiterol torta