Tészta |
|
150 g vaj | |
1.5 dl víz | |
egy csipet cukor | |
egy csipet só | |
150 g finomliszt | |
3-4 tojás | |
Vaníliakrém |
|
3 dl tej | |
80 g cukor | |
1 csomag vaníliás cukor | |
fél csomag vaníliás pudingpor | |
3 dl habtejszín | |
1 púpos kávéskanál + kb 2 evőkanál víz zselatin | |
Csokikrém |
|
2 tojás | |
1 csomag vaníliás cukor | |
100 g cukor | |
110 g vaj | |
120 g étcsokoládé | |
20 g kakaópor | |
Csokoládé öntet |
|
3 dl tej | |
1 csomag vaníliás cukor | |
100 g cukor | |
100 g étcsokoládé | |
2 dl habtejszín | |
3 db tojássárgája | |
50 g kakaópor | |
15 g finomliszt |
Ha egyszer megküzdünk az égetett tésztával és odafigyelünk a részletekre, akkor a profiterol egy olyan édesség lesz, amit újra meg újra elkészítünk. Könnyed tészta vaníliakrémmel töltve és csokimártással meglocsolva… még egy olyan olasz desszert, amit nem lehet megunni.
Nálam most egy főzött csokikrémmel is fel lett turbózva, garantált siker.
1
Elvégezve
|
TésztaA sütőt előmelegítjük 200 fokra és az aljára helyezünk egy hőálló edényt, amibe vizet töltünk (így párásítjuk a sütőt, hogy a tészta szépen emelkedjen a sütés során). |
2
Elvégezve
|
Közepes lángra állítva, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. |
3
Elvégezve
|
kb. 1 percen át kevergetjük, ez a resztelés. |
4
Elvégezve
|
A tűzhelyről levéve hagyjuk picit hűlni. |
5
Elvégezve
|
Ezt követően egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve robotgép segítségével. |
6
Elvégezve
|
Először csak 3 tojást adjunk hozzá és végezzünk szálpróbát, tehát nézzük meg, hogy megfelelő állagú e a tésztánk: a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé veszünk egy kis tésztát, majd széthúzzunk az ujjunkat. Akkor jó ha nem szakad el egyből a tészta, hanem vékony szálat tudunk húzni. |
7
Elvégezve
|
Legtöbb esetben szükség van a 4. tojásra is, így ha úgy ítéljük, akkor ezt is keverjük a tésztához. |
8
Elvégezve
|
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. |
9
Elvégezve
|
A tésztát habzsákba tesszük, csillagcsöves fejet válasszunk hozzá. |
10
Elvégezve
|
A profiterolhoz kis halmokat kell nyomni, kb fél diónyi méretet, meghagyva köztük a kb 2-3 cm-es távolságot (sütés közben jól megfognak emelkedni és duzzadni). |
11
Elvégezve
|
Sütőbe tesszük a tepsit, majd kb 6 perc után levesszük a hőfokot 165 fokra. |
12
Elvégezve
|
A sütési idő kb 20 perc. Fontos, hogy az első 15 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! |
13
Elvégezve
|
Mikor szépen megemelkedtek és világos barnára pirultak elzárhatjuk a sütőt. 2-3 perc után az ajtaját kinyitjuk, majd kivehetjük a tepsit. |
14
Elvégezve
|
VaníliakrémA kétféle cukrot elkeverjük a pudingporral. |
15
Elvégezve
|
Hozzáadunk kb 1.5 dl tejet és csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet is beleöntjük és közepes lángon pudingot főzünk. |
16
Elvégezve
|
Kihűtjük. Közben a habtejszínt habbá verjük (adhatunk hozzá egy csomag habfixálót, akkor biztosan kemény habot kapunk). |
17
Elvégezve
|
Óvatosan hozzáforgatjuk a habot a kihült pudinghoz. |
18
Elvégezve
|
A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd megmelegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel! |
19
Elvégezve
|
Végül ezt is hozzákeverjük a krémhez. |
20
Elvégezve
|
Profiterol megtöltéseA krémet habzsákba töltjük. |
21
Elvégezve
|
Vékony, hosszú és simavégű fejet tegyünk a nyomózsákra. |
22
Elvégezve
|
A fejjel átszúrjuk a tésztát, majd megtöltjük a krémmel. Érezni fogjuk, mikor már teljesen megtelt. |
23
Elvégezve
|
Csokoládé öntetA kakaóport, a lisztet, cukrot, kb 0.5 dl tejet és a tojások sárgáját egy habverővel simára keverjük. |
24
Elvégezve
|
A csokit mikróban vagy gőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk pár percig állni és hozzákeverjük a tejes krémhez. |
25
Elvégezve
|
A maradék 2,5 dl tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. |
26
Elvégezve
|
Ehhez adjuk, folyamatos keverés melett a tojásos tejet (lassan csurgassuk hozzá). |
27
Elvégezve
|
Közepes lángos kb. 1-2 percig kevergetjük, hagyjuk picit sűrűsödni (ne forraljuk). |
28
Elvégezve
|
Az öntetet levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. |
29
Elvégezve
|
A tejszínt felverjük és apránként az öntethez forgatjuk. Először csak egy-két kanálnyit adjunk hozzá, ezzel lazítjuk, így elkerüljük, hogy a hab teljesen összetörjön. |
30
Elvégezve
|
TálalásA profiterolokat poharakba adagoljuk, 4-5 db-ot teszünk egy-egy tálba. |
31
Elvégezve
|
A csokikrémből kb 2 evőkanálnyi kerül mindegyik pohárba, de rajtunk múlik, hogy osztjuk szét. |
32
Elvégezve
|
Az öntetet kis kiöntőbe tesszük, nem locsoljuk meg előre a tésztát, mert rögtön megszívná magát. Tálaláskor ízlés szerint adagoljuk. |