Tésztához |
|
180 g vaj | |
2 ek. étolaj | |
180 g cukor | |
1 csipet só | |
2 tojás | |
220 g finomliszt | |
2 csapott tk. sütőpor | |
150 ml kóla | |
Töltelékhez |
|
250 g túró | |
4 ek. porcukor | |
1 csomag vaníliás cukor | |
baracklekvár | |
Habhoz |
|
3 tojásfehérje | |
240 g porcukor |
A rákóczi túrós az egyik kedvenc sütim, mindegy milyen formát ölt, szerintem tökéletes! Túrós, lekváros és habos… más nem is kell.
Hagyományosan egy vékony tésztán pihenne a töltelék, de ebben az esetben egy vaníliás muffin tésztába töltöttük a túrót és egy kis lekvárt is. Hirtelen nem is tudnék dönteni, melyik variáció a legeslegjobb, de ez top 3!
1
Elvégezve
|
Kimérjük egy tálba a puha vajat és az étolajat, majd robotgéppel simára keverjük. |
2
Elvégezve
|
Apránként hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót – tovább keverjük. |
3
Elvégezve
|
Egyenként beletesszük a tojásokat, figyelve, hogy alaposan elkeverjük mindegyikkel a tésztát, mielőtt hozzáadnánk a következőt. |
4
Elvégezve
|
Végül a sütőporral elkevert lisztet és a kólát kis adagokban, felváltva öntjük a masszához, közben alacsony fokozaton keverve a tésztát. |
5
Elvégezve
|
Muffinpapírral kibélelt sütőformába adagoljuk az egészet. Kb a forma háromnegyedéig szedjük a tésztát. |
6
Elvégezve
|
180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük, kis villát beleszúrva ellenőrizhetjük. |
7
Elvégezve
|
A túrókrém elkészítéseA túróhoz adjuk a kétféle cukrot, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. |
8
Elvégezve
|
A hab elkészítéseA tojásfehérjét egy hőálló tálba öntjük, majd az egészet gőz felett elkezdjük robotgéppel felverni. |
9
Elvégezve
|
Amint kezd habosodni, apránként hozzáadjuk a porcukrot. Addig keverjük, amíg fényes, sűrű habot nem kapunk. |
10
Elvégezve
|
ÖsszeállításA kihűlt muffinok közepét egy kés vagy speciális forma segítségével kivágjuk. A közepükre vágunk egy lyukat úgy, hogy az alján meghagyjuk a tésztát. Esetemben 5 cm átmérőjű kis mélyedések keletkeztek. A levágott darabnak a tetejét, ami a muffin teteje is volt, tegyük félre az adott muffin mellé. Ez a kis darab lesz a töltelékre helyezve. |
11
Elvégezve
|
A kivágott tészta helyére helyezünk egy teáskanállal a túrókrémből. |
12
Elvégezve
|
A krémre jön egy fél teáskanál baracklekvár. |
13
Elvégezve
|
Végül annyi túrókrém, hogy a muffin tetejéig érjen a töltelék. |
14
Elvégezve
|
Visszahelyezzük ide a levágott rész tetejét. |
15
Elvégezve
|
A tojáshabot habzsákba kanalazzuk. |
16
Elvégezve
|
Ízlés szerint díszíthetjük a muffinokat. Én csillagcsöves, nagyobb méretű fejet használtam, és sűrűn díszítettem körbe a muffin szélét, majd a közepére került a kb egy teáskanálnyi baracklekvár. |
17
Elvégezve
|
Végül egy karamellizáló pisztollyal kicsit megpirítjuk a habot. Sütőben is csinálhatjuk, ebben az esetben magas hőfkra melegítsük elő és rövid időre, kb 5-10 perc tegyük be a muffinokat. Figyeljük közben és ha barnul, ki is vehetjük. |