4 tojás | |
18 dkg porcukor | |
14 dkg finomliszt | |
10 dkg vaj | |
Profiterol |
|
7.5 dkg vaj | |
75 ml víz | |
kis csipet só | |
kis csipet cukor | |
7.5 dkg finomliszt | |
2-3 tojás | |
Vaníliakrém |
|
1.5 dl tej | |
4 dkg cukor | |
fél csomag vaníliás cukor | |
1/4 vaníliás pudingpor | |
1.5 dl habtejszín | |
1 csapott kávéskanál zselatin | |
Csokikrém |
|
2 tojás | |
1csomag vaníliás cukor | |
10 dkg cukor | |
11 dkg vaj | |
12 dkg étcsokoládé | |
2 dkg kakaópor | |
fél csomag zselatinfix | |
15 dkg ribizli | |
ribizli/meggylekvár |
Szülinapra készült ez a torta, ami teljes mértékben az ünnepeltre lett hangolva. Csokit, gyümölcsöt na és a profiterolt kellett összehangolni, így született meg ez a ribizlis főzött krémes finomság.
Időigényes, de megéri a fáradtságot, így bátran süssétek!
1
Elvégezve
|
PiskótaHabbá verjük a fehérjét és a cukrot (elkezdjük felverni és, amikor már habosodik, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot). |
2
Elvégezve
|
Közepes fokozaton keverve, a kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. |
3
Elvégezve
|
Beleszitáljuk a lisztet és fakanállal elvegyítjük. |
4
Elvégezve
|
Végül az olvasztott, de nem forró vajat is a piskótához keverjük. |
5
Elvégezve
|
Kivajazunk egy 22 cm-es tortaformát, majd beleöntjük a masszát. |
6
Elvégezve
|
180 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 25 percet. Tűpróbával ellenörizzük. |
7
Elvégezve
|
Langyosra hűtjük, majd óvatosan levesszük róla a formát és teljesen kihűtjük. |
8
Elvégezve
|
A tetejét egyenesre vágjuk. |
9
Elvégezve
|
ProfiterolA vajat, vizet, cukrot és a sót egy vastag falú edényben forrásig melegítjük. |
10
Elvégezve
|
Közepes lángra állítva, hozzáadjuk a lisztet és elkeverjük. |
11
Elvégezve
|
kb. 1 percen át kevergetjük, ez a resztelés. |
12
Elvégezve
|
A tűzhelyről levéve hagyjuk picit hűlni. |
13
Elvégezve
|
Ezt követően egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve robotgép segítségével. |
14
Elvégezve
|
Először csak 3 tojást adjunk hozzá és végezzünk szálpróbát, tehát nézzük meg, hogy megfelelő állígú e a tésztánk: a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé veszünk egy kis tésztát, majd széthúzzunk az ujjunkat. Akkor jó ha nem szakad el egyből a tészta, hanem vékony szálat tudunk húzni. |
15
Elvégezve
|
Legtöbb esetben szükség van a 4. tojásra is, így ha úgy ítéljük, akkor ezt is keverjük a tésztához. |
16
Elvégezve
|
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. |
17
Elvégezve
|
A tésztát habzsákba tesszük, csillagcsöves fejet válasszunk hozzá. |
18
Elvégezve
|
A profiterolhoz kis halmokat kell nyomni, kb fél diónyi méretet, meghagyva köztük a kb 2-3 cm-es távolságot (sütés közben jól megfognak emelkedni é duzzadni). |
19
Elvégezve
|
A sütő aljába helyezünk egy vízzel töltött hőálló edényt, lábast. Ez párásítja a sütőt és garantálja, hogy szépen megemelkedjenek és persze úgy is maradjanak a kisült tésztáink. |
20
Elvégezve
|
A sütési idő kb 20 perc. Fontos, hogy az első 15 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! |
21
Elvégezve
|
Mikor szépen megemelkedtek és világos barnánra pirultak, kivehetjük a sütőből. |
22
Elvégezve
|
VaníliakrémA kétféle cukrot elkeverjük a pudingporral. |
23
Elvégezve
|
Hozzáadunk egy kis tejet és csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet is beleöntjük és közepes lángon pudingot főzünk. |
24
Elvégezve
|
Kihűtjük. Közben a habtejszínt habbá verjük (adhatunk hozzá egy csomag habfixálót, akkor biztosan kemény habot kapunk). |
25
Elvégezve
|
Óvatosan hozzáforgatjuk a habot a kihült pudinghoz. |
26
Elvégezve
|
A zselatint a vízben megduzzasztjuk, majd megmelegítjük. Fontos, hogy ne forraljuk fel! |
27
Elvégezve
|
Végül ezt is hozzákeverjük a krémhez. |
28
Elvégezve
|
Profiterol megtöltéseA krémet habzsákba töltjük. |
29
Elvégezve
|
Vékony, hosszú és simavégű fejet tegyünk a nyomózsákra. |
30
Elvégezve
|
A fejjel átszúrjuk a tésztát, majd megtöltjük a krémmel. Érezni fogjuk, mikor már teljesen megtelt. |
31
Elvégezve
|
CsokikrémA tojásokat a cukorral egy lábasban addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. |
32
Elvégezve
|
Amint szépen összemelegítettük, levesszük a tűzről és robotgéppel addig verjük, amíg kihűl. |
33
Elvégezve
|
Ekkor apránként hozzáadjuk a vajat, közben közepesn fokozaton tovább keverjük. |
34
Elvégezve
|
A csokit megolvasztjuk és elkeverjük benne a kakaót (a csoki legyen teljesen olvadt de ne melegítsük, hevítsük túl mert akkor a kakaó csomós marad benne). |
35
Elvégezve
|
A robotgéppel folyamatosan keverve, a tésztához öntjük a fél csomag zselatin fixet és a kakaós csokit. |
36
Elvégezve
|
ÖsszeállításAz egyenesre vágott piskótát megkenjük lekvárral. |
37
Elvégezve
|
Visszahelyezzük rá a tortakarimát, és kitesszük a tésztát a profiterollal. |
38
Elvégezve
|
A profterolok közti résekbe szórjuk a ribizlit, ízlés szerint. |
39
Elvégezve
|
Az elkészült csokikrémet egyből ráöntjük a tésztára, egészen a tortakarima tetjéig, majd egy kenőlapáttal szépen eligazítjuk a tetejét. |
40
Elvégezve
|
Hűtőbe tesszük min. 2-3 órára. |
41
Elvégezve
|
Végül a szélét kirakjuk a maradék ribizlivel. A tortakarima mentén egy vékony késsel körbevágjuk a tortát, és leszedjük a formát. |