Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

35 dkg finomliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ek.
2 ek. olívaolaj
1 dkg friss élesztő
10 dkg cheddar sajt bármilyen más sajtot is használhatunk
3 dl langyos víz

Sajtos kenyér

  • Könnyű

Hozzávalók

Ez egy gyorsan elkészíthető kenyér recept (a gyors itt azt jelenti, hogy nem kell háromszor, négyszer pihentetni), aminek még egy nagy előnye, hogy a sajtnak köszönhetően puha és nagyon nagyon finom. Nálam a cheddar sajt verhetetlen hozzávaló, de bármilyen sajtot felhasználhatunk.

Könnyű szeletelni, nem akar darabjaira hullani majd, és bármilyen feltéthez jó alap lesz!

Adhatunk hozzá magokat, de 3 evőkanálnál ne legyen több!

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

Egy közepes méretű jénait, vagy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral (elég csak az alját) vagy vékonyan kiolajozzuk az egész formát.
A sajtot lereszeljük. Nyugodtan mehet nagyobb lyukú reszelővel!

2
Elvégezve

A kétféle lisztet egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a sót és elkeverjük.

3
Elvégezve

A közepébe egy kis mélyedést alakítunk, majd beleöntjük az olajat és a reszelt sajtot.

4
Elvégezve

Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet.

5
Elvégezve

Kézzel vagy robotgéppel elkezdjük dagasztani. Szép, fényes tésztát kell kapjunk, ami akkor jó ha már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz. Ez akár 8-10 percig is eltarthat, attól függ,mivel dolgozunk.

6
Elvégezve

Amint elkészültünk, a tésztát a tálban letakarjuk és meleg helyen kelesztjük kb 50 percet.

7
Elvégezve

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és a tenyerünkkel óvatosan, enyhén kilapítjuk. Ezzel kinyomkodjuk belőle a levegőt.

8
Elvégezve

A két hosszabbik oldalát egymással szembe, középre hajtjuk, majd a rövidebbik oldal mentén egyszerűen feltekerjük, de figyeljünk rá, hogy közben is óvatosan nyomjuk ki a felesleges levegőbuborékokat. Az így kapott vekni végeit kissé alulra igazítjuk, majd a megformázott vekninket a sütőformába helyezzük.

9
Elvégezve

Amíg előmelegítjük a sütőt 250 fokra, addig letakarva pihentetjük a tésztát.

10
Elvégezve

Mielőtt betennénk a sütőbe, egy éles késsel vágjuk meg a tésztát 3-4 helyen, kb 3 cm mélyen.
Spricceljük le vízzel, majd a sütőformánk tetejét is, és ezt helyezzük is rá.

11
Elvégezve

Süssük kb 45 percig, majd vegyük le a hőfokot 200 fokra és a forma tetejét is távolítsuk el. 10-12 percig még így süssük, majd el is készült a kenyerünk!

12
Elvégezve

A sütőből kivéve fordítsuk ki a formából és tegyük egy rácsra. Spricceljünk rá vizet és így hagyjuk kihűlni.

Előző
Fokhagymás-borsos zsemle
Következő
Almás galette – francia pite
Előző
Fokhagymás-borsos zsemle
Következő
Almás galette – francia pite