35 dkg finomliszt | |
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt | |
1 ek. só | |
2 ek. olívaolaj | |
1 dkg friss élesztő | |
10 dkg cheddar sajt | |
3 dl langyos víz |
Ez egy gyorsan elkészíthető kenyér recept (a gyors itt azt jelenti, hogy nem kell háromszor, négyszer pihentetni), aminek még egy nagy előnye, hogy a sajtnak köszönhetően puha és nagyon nagyon finom. Nálam a cheddar sajt verhetetlen hozzávaló, de bármilyen sajtot felhasználhatunk.
Könnyű szeletelni, nem akar darabjaira hullani majd, és bármilyen feltéthez jó alap lesz!
Adhatunk hozzá magokat, de 3 evőkanálnál ne legyen több!
1
Elvégezve
|
Egy közepes méretű jénait, vagy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral (elég csak az alját) vagy vékonyan kiolajozzuk az egész formát. |
2
Elvégezve
|
A kétféle lisztet egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a sót és elkeverjük. |
3
Elvégezve
|
A közepébe egy kis mélyedést alakítunk, majd beleöntjük az olajat és a reszelt sajtot. |
4
Elvégezve
|
Belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet. |
5
Elvégezve
|
Kézzel vagy robotgéppel elkezdjük dagasztani. Szép, fényes tésztát kell kapjunk, ami akkor jó ha már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz. Ez akár 8-10 percig is eltarthat, attól függ,mivel dolgozunk. |
6
Elvégezve
|
Amint elkészültünk, a tésztát a tálban letakarjuk és meleg helyen kelesztjük kb 50 percet. |
7
Elvégezve
|
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és a tenyerünkkel óvatosan, enyhén kilapítjuk. Ezzel kinyomkodjuk belőle a levegőt. |
8
Elvégezve
|
A két hosszabbik oldalát egymással szembe, középre hajtjuk, majd a rövidebbik oldal mentén egyszerűen feltekerjük, de figyeljünk rá, hogy közben is óvatosan nyomjuk ki a felesleges levegőbuborékokat. Az így kapott vekni végeit kissé alulra igazítjuk, majd a megformázott vekninket a sütőformába helyezzük. |
9
Elvégezve
|
Amíg előmelegítjük a sütőt 250 fokra, addig letakarva pihentetjük a tésztát. |
10
Elvégezve
|
Mielőtt betennénk a sütőbe, egy éles késsel vágjuk meg a tésztát 3-4 helyen, kb 3 cm mélyen. |
11
Elvégezve
|
Süssük kb 45 percig, majd vegyük le a hőfokot 200 fokra és a forma tetejét is távolítsuk el. 10-12 percig még így süssük, majd el is készült a kenyerünk! |
12
Elvégezve
|
A sütőből kivéve fordítsuk ki a formából és tegyük egy rácsra. Spricceljünk rá vizet és így hagyjuk kihűlni. |