Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

Piskótához
2 db tojás
90 g porcukor
70 g finomliszt
50 g vaj
Sós karamellhez
25 ml víz
100 g kristálycukor
80 ml habtejszín
15 g vaj
3 ml vanília kivonat
7 ml glükóz szirup mézzel helyettesíthetjük
fehér csokoládé
Ropogós karamellhez
100 g kristálycukor
Összeállításhoz
50 g fehér csokoládé
3 teáskanál tej
Díszítéshez
100 g fehér csokoládé
1 teáskanál étolaj
díszítő cukor

Sós-karamellás cake pop

  • Könnyű

Hozzávalók

  • Piskótához

  • Sós karamellhez

  • Ropogós karamellhez

  • Összeállításhoz

  • Díszítéshez

Ez a recept eléggé rendhagyó, mert valójában pontos mennyiségeket nem tudok leírni. Egészen egyszerűen azért, mert a sós karamellás sütinyalókám (az angol megfelelő szerintem sokkal jobb “cake pop”) maradékokból keletkezett… Hogyan hasznosítsuk a korábbi sütésből megmaradt piskótát és karamellt? Pontosan így!!

Ha valakinek nincs a mélyhűtőben egy kis piskóta maradék, akkor is érdemes csak ezért nekiállni sütni egyet!

 

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

Elkészítjük a ropogós karamellt

Egy vastag aljú lábasba kimérjük a 100 g cukrot.
Közepes lángon melegítjük, de nem kevergetjük közben! Figyeljük, és amint elkezd barnulni a széle, mozgassuk meg az edényt. Így szépen egyenletesen fog olvadni a cukor és nem lesz darabos. Amikor az egész aranybarna, átkeverjük és levesszük a tűzről.

2
Elvégezve

Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. A forró karamellt ráöntjük, vékonyan szétkenjük és hagyjuk hűlni.
20 perc után tegyük a hűtőbe, hogy jól megdermedjen.

3
Elvégezve

Amikor már teljesen kemény, kivesszük a hűtőből és kézzel nagyobb darabokra törjük, majd aprítógépben ledaráljuk.

4
Elvégezve

A piskóta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy közepes méretű tepsi alját kibéleljük sütőpapírral.

5
Elvégezve

Habbá verjük a fehérjét és a cukrot (elkezdjük felverni és, amikor már habosodik, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot).

6
Elvégezve

Közepes fokozaton keverve, a kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat.

7
Elvégezve

Beleszitáljuk a lisztet és fakanállal elvegyítjük.

8
Elvégezve

Végül az olvasztott, de nem forró vajat is a piskótához keverjük.

9
Elvégezve

Beleöntjük a masszát a tepsibe és mehet is a sütőbe! kb 25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát 10 percig a tepsiben, majd óvatosan vegyük ki és tegyük egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

10
Elvégezve

A sós karamell elkészítése

A vizet, a cukrot és a glükóz szirupot egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
A vajat és a tejszín kimérjük.

11
Elvégezve

Közepes lángon hagyjuk, hogy a cukros keverék forrásig hevüljön, majd megvárjuk, hogy az egész szép aranybarna színt kapjon. Kb. 5 perc.

12
Elvégezve

Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat és a tejszínt. Néhány keverés után hozzáadjuk a vaníliát és kb 2 teáskanál sót.

13
Elvégezve

Ha nem oldódik fel a keverék, tegyük vissza alacsony lángra és kevergessük, amíg szép sima öntetet nem kapunk.
Hagyjuk ezt is legalább szobahőmérsékletűre hűlni.

14
Elvégezve

Összeállítás

A piskótát és a ledarált karamellt az aprítóba tesszük és teljesen ledaráljuk az egészet.

15
Elvégezve

A fehér csokoládét mikróban megolvasztjuk. Vigyázzunk, mert hamar leég, így inkább gyakran keverjük át!!

16
Elvégezve

A ledarált piskótát és karamellt egy nagyobb tálba tesszük, majd hozzáadjuk az olvasztott fehér csokoládét és kb 3 evőkanál sós karamellt.
Egy fakanállal elkeverjük a masszát, majd annyi sós karamellt és tejet adunk hozzá, hogy teljesen összeálljon és jól formázható legyen.

17
Elvégezve

Végül gömbölygetjük a tésztát és egy tálcára rakjuk őket. Mélyhűtőbe tesszük kb 20 percre.

18
Elvégezve

A maradék (100 g) fehér csokoládét szintén megolvasztjuk, majd belekeverjük az étolajat.

19
Elvégezve

A dermedt golyókat kivesszük és megcsurgatjuk mindegyiket az olvasztott csokival. Nekem egy golyóra egy nagy teáskanálnyi csoki ment rá.
Amint egyet bevontunk a csokival, szúrjunk bele egy pálcikát (nálam Pepco-ban vásárolt papír szívószál félbe vágva) és szórjuk meg a díszítő cukorral. Fontos, hogy gyorsan csináljuk, mert a hideg tésztára hamar rádermed a csoki!
Hűtőben tároljuk.

20
Elvégezve
Előző
Medvehagymás pogácsa
Következő
Fokhagymás-borsos zsemle
Előző
Medvehagymás pogácsa
Következő
Fokhagymás-borsos zsemle