Piskótához |
|
2 db tojás | |
90 g porcukor | |
70 g finomliszt | |
50 g vaj | |
Sós karamellhez |
|
25 ml víz | |
100 g kristálycukor | |
80 ml habtejszín | |
15 g vaj | |
3 ml vanília kivonat | |
7 ml glükóz szirup | |
fehér csokoládé | |
Ropogós karamellhez |
|
100 g kristálycukor | |
Összeállításhoz |
|
50 g fehér csokoládé | |
3 teáskanál tej | |
Díszítéshez |
|
100 g fehér csokoládé | |
1 teáskanál étolaj | |
díszítő cukor |
Ez a recept eléggé rendhagyó, mert valójában pontos mennyiségeket nem tudok leírni. Egészen egyszerűen azért, mert a sós karamellás sütinyalókám (az angol megfelelő szerintem sokkal jobb “cake pop”) maradékokból keletkezett… Hogyan hasznosítsuk a korábbi sütésből megmaradt piskótát és karamellt? Pontosan így!!
Ha valakinek nincs a mélyhűtőben egy kis piskóta maradék, akkor is érdemes csak ezért nekiállni sütni egyet!
1
Elvégezve
|
Elkészítjük a ropogós karamelltEgy vastag aljú lábasba kimérjük a 100 g cukrot. |
2
Elvégezve
|
Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. A forró karamellt ráöntjük, vékonyan szétkenjük és hagyjuk hűlni. |
3
Elvégezve
|
|
4
Elvégezve
|
A piskóta elkészítéseA sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy közepes méretű tepsi alját kibéleljük sütőpapírral. |
5
Elvégezve
|
Habbá verjük a fehérjét és a cukrot (elkezdjük felverni és, amikor már habosodik, fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot). |
6
Elvégezve
|
Közepes fokozaton keverve, a kemény habhoz egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat. |
7
Elvégezve
|
Beleszitáljuk a lisztet és fakanállal elvegyítjük. |
8
Elvégezve
|
Végül az olvasztott, de nem forró vajat is a piskótához keverjük. |
9
Elvégezve
|
Beleöntjük a masszát a tepsibe és mehet is a sütőbe! kb 25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. |
10
Elvégezve
|
A sós karamell elkészítéseA vizet, a cukrot és a glükóz szirupot egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. |
11
Elvégezve
|
Közepes lángon hagyjuk, hogy a cukros keverék forrásig hevüljön, majd megvárjuk, hogy az egész szép aranybarna színt kapjon. Kb. 5 perc. |
12
Elvégezve
|
Levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat és a tejszínt. Néhány keverés után hozzáadjuk a vaníliát és kb 2 teáskanál sót. |
13
Elvégezve
|
Ha nem oldódik fel a keverék, tegyük vissza alacsony lángra és kevergessük, amíg szép sima öntetet nem kapunk. |
14
Elvégezve
|
ÖsszeállításA piskótát és a ledarált karamellt az aprítóba tesszük és teljesen ledaráljuk az egészet. |
15
Elvégezve
|
A fehér csokoládét mikróban megolvasztjuk. Vigyázzunk, mert hamar leég, így inkább gyakran keverjük át!! |
16
Elvégezve
|
A ledarált piskótát és karamellt egy nagyobb tálba tesszük, majd hozzáadjuk az olvasztott fehér csokoládét és kb 3 evőkanál sós karamellt. |
17
Elvégezve
|
Végül gömbölygetjük a tésztát és egy tálcára rakjuk őket. Mélyhűtőbe tesszük kb 20 percre. |
18
Elvégezve
|
A maradék (100 g) fehér csokoládét szintén megolvasztjuk, majd belekeverjük az étolajat. |
19
Elvégezve
|
A dermedt golyókat kivesszük és megcsurgatjuk mindegyiket az olvasztott csokival. Nekem egy golyóra egy nagy teáskanálnyi csoki ment rá. |
20
Elvégezve
|
|