Oszd meg a saját közösségi oldaladon:

Másold és oszd meg ezt az URL-t

Hozzávalók

A morzsás aljához
75 g vaj hideg
150 g finomliszt
50 g barna cukor
A sütőtökös sajtkrémhez
125 g krémsajt használhatunk mascarpone-t is
150 g kristálycukor
250 g sütőtökpüré sütőben megsütve, a belseje leturmixolva
17 g finomliszt
2 g sütőpor
2 g fahéj
1 db tojás
1 db tojássárgája
A sajtrémhez
60 g krémsajt használhatunk mascarpone-t
18 g kristálycukor
1 db tojássárgája
2 ml vanília kivonat helyettesíthetjük vaníliás cukorral, vagy egy vanília kikapart magjaival

Sütőtökös-sajtkrémes pite

  • Könnyű

Hozzávalók

  • A morzsás aljához

  • A sütőtökös sajtkrémhez

  • A sajtrémhez

A sütőtök tökéletesen beleillik az édes süteményekbe, így csempészhetünk egy kis egészség faktort is egy-egy édességbe… 🙂

Ebben az esetben egy alul roppanós réteg húzódik, amire jön a krémes sajtkrém/mascarpone és a sütőtökpüré keveréke. A sütőtököt érdemes előre megsütni, majd pürésíteni mert dobozba téve a hűtőben eláll legalább egy hétig.

Azt hiszem ez az egyik legjobb dolog, amit tökből készíthetünk!

Készíthetitek tepsiben is – kockákra szeletelve -, ebben az esetben kb 20*20-as méret felel meg ennek a mennyiségnek. Egy kis tejszínhabbal tálalva ellenállhatatlan, de önmagában is szuper.

Lépésről lépésre

1
Elvégezve

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A kiválasztott formát - nálam ez egy 23 cm-es pitesütő forma - sütőpapírral kibélelünk. Elég ha az aljára kerül, egy kisebb peremmel.

2
Elvégezve

A morzsa elkészítése

A lisztet egy tálba tesszük, majd elmorzsoljuk benne a felkockázott hideg vajat. Belekeverjük a barna cukrot.

3
Elvégezve

Az egészet a forma aljára öntjük és szépen belenyomkodjuk. Morzsalékos, száraz lesz, de nem kell megijedni, ropogós és jól szeletelhető lesz a végeredmény.

4
Elvégezve

Az előmelegített sütőben kb 18 perc alatt megsütjük, addig, amíg a széle elkezd enyhén barnulni.
Amint elkészült, félretesszük.

5
Elvégezve

A sütőtökös sajtrém elkészítése

A sajtkrémet robotgéppel alacsony fokozaton keverjük, krémesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és ezzel is elkeverjük.

6
Elvégezve

Ezután jöhet bele a sütőtökpüré, ezzel is eldolgozzuk.
Fakanálra váltunk és hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a fahéjat. Simára keverjük.

7
Elvégezve

Végül ismét robotgéppel belekeverjük a tojást és a tojássárgáját. Félretesszük.

8
Elvégezve

A sajtrém elkészítése

Az előzőekhez hasonlóan, a sajtrémet átkeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és végül a tojássárgáját. Alaposan elkeverjük az egészet.

9
Elvégezve

Összeállítás

A sütőtökös sajtkémet a langyos morzsára öntjük.
Egy kanállal erre adagoljuk a sima sajtkrémet, majd egy villával "belecsíkozzuk" az alapkrémbe.

10
Elvégezve

A 180 fokos sütőbe tesszük és kb 30 percig sütjük.
Amint a széle elkezd barnulni és az egész egy világos barna árnyalatot kap, ki is vehetjük. A széle szilárdabb, míg a közepe még enyhén remegős lesz.
Hagyjuk kihűlni, majd legalább 1,5 órára tegyük hűtőbe.

A morzsás alja másnapra lesz tökéletes állagú. puhulni fog, de enyhén ropogós marad.

Előző
Krémes pekándiós piték
Következő
Csokis mini piték
Előző
Krémes pekándiós piték
Következő
Csokis mini piték