2.5 dl forró víz | |
1.5 dl tojáslikőr | |
3 tk cukrozatlan kakaópor | |
100 g nádcukor | |
25 db babapiskóta | |
3 db tojás | |
500 g mascarpone | |
egy csipet só |
kb 20*30 cm-es tepsihez
A tiramisu egy olyan desszert, ami bárhogyan variálható de a végredmény valahogy mindig finom! A “süti a tészta nélkül” …amikor is nincs rá szükség, hogy külön leeszegessük a finom habos, édes krémet (a sütemény legjobb részét) a piskótáról, mert a kis babapiskóták szinte maguk is a krém részévé válnak. Nálam telitalálat.
A mostani variációban a csavar, hogy kávémentesítettem, így bátran nekieshetnek azok is, akik a klasszikus tiramisut kevésbé kedvelik. Kakaó, egy kis tojáslikőr és már mehet is a mártogatás.
1
Elvégezve
|
A babapiskótát szépen előkészítjük, kicsomagoljuk. A forró vízben feloldjuk a kakaóport és hagyjuk picit hülni. Amikor már kihült hozzáadjuk a tojáslikőrt is és elkeverjük. |
2
Elvégezve
|
A krémhez a tojássárgáját kihabosítjuk 50 g cukorral. A fehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, majd ha már habosodik lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a maradék cukrot (50g) és egy csipet sót. |
3
Elvégezve
|
A mascarponet hozzákeverjük a sárgájához és alaposan összedolgozzuk. Ehhez jön a fehérje, először csak egy-két kanálnyi. Ezzel a kis mennyiséggel lazítjuk a krémet, hogy végül hozzáadva a maradék habot minél kevésbé törjük össze. A krémünk ezzel el is készült. |
4
Elvégezve
|
Az összeállításhoz a babapiskótákat megmártjuk a kakaós-tojáslikőrös lében, majd sorban letsszük őket a tepsi aljára (érdemes belemeríteni a piskótát és már ki is venni, hogy ne áztassuk el). Erre jön egy réteg a mascarpones krémből, majd megint piskóta és krém. Rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak, a tepsi, tál méretétől függően. |