Tésztához |
|
1.5 dl tej | |
1.5 ek. cukor | |
1.5 dkg élesztő | |
40 dkg finomliszt | |
1 nagy csipet só | |
1 tojás | |
1 tojássárgája | |
3 dkg vaj | |
Vaníilakrémhez |
|
1.5 dkg tej | |
1 dl tejszín | |
1 csipet só | |
5 dkg cukor | |
2 tojássárgája | |
1 ek. kukoricaliszt | |
0.5 vagy 1 tk. vaníliarúd vagy vaníliaörlemény | |
Mázhoz |
|
5 dkg vaj | |
7.5 dkg cukor | |
1 tk. őrölt fahéj |
A szombati ebéd fő fogása lett ez a finom édesség. Egy tartalmasabb leves mellé szeretek édes kalácsot készíteni és hanyagolni a húsételeket. Ezt a mostani receptet már régóta ki szerettem volna próbálni, mert elég volt ránéznem Limara könyvében a fotóra és már éhes is lettem. Fahéj és vanília, az egyik legjobb páros, ami azt illeti.
Az elkészítése kicsit pepecselősebb, mint ha mondjuk buktát hajtogatnánk, de megéri rászánni az időt, a látvány a végeredménnyel kárpótol majd. Ha még sem szeretnétek bíbelődni, csak nyújtsuk ki a tésztát a megadott módon, tegyünk a középső harmadára a pudingból, majd az alsó harmadot ráhajtva (a széleket lenyomkodva) tekerjük fel.
1
Elvégezve
|
A krém elkészítéseA tejet, tejszínt, vaníliát és a csipet sót elkeverjük, majd felmelegítjük, de ne forraljuk! A tojássárgáját robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kukoricalisztet és ezzel is csomómentesre keverjük. A felmelegített tejes keveréket folyamatos keverés mellett lassan hozzácsurgatjuk a tojáshoz. Végül visszaöntjük a lábasba és kevergetve, alacsony lángon e besűrítjük. A tűről levéve fóliát teszünk a tetejére, így nem keletkezik majd bőrszerű réteg a tetején, és hűlni hagyjuk. |
2
Elvégezve
|
A tészta elkészítéseA tejet langyosítsuk meg (ellenőrizzük az ujjunkkal, mert ha túl meleg az élesztő nem fog felfutni) és morzsoljuk bele az élesztőt, illetve adjunk hozzá egy csapott teáskanál cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba tesszük és elkeverjük a cukorral, sóval majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk. Ide ütjük a tojást és a tojássárgáját és beleöntjük a felfutott élesztős tejet is. Kézzel vagy esetemben géppel dagasztani kezdjük, majd ha szépen összeállt hozzáadjuk a puha vajat és tovább dagasztjuk. A tészta, akkor van készen, mikor a felülete szép fényes és nem ragad már sem a tálhoz sem a kezünkhez. Letakarjuk egy konyharuhával vagy kelesztőtálba tesszük és kb 45-50 perc alatt duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, hat részre osztjuk és lisztezett felületen kissé meggömbölygetjük őket. Letakarjuk, és 10 percet hagyjuk pihenni. Ezután a kis cipókat kb 12*20 cm-es ovális formára nyújtjuk. Képzeletben három részre osztjuk, majd a felső harmadát hosszában, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk úgy, hogy a felső részén a tészta szélét egyben hagyjuk. A középső harmadára teszünk egy nagy evőkanállal a kihűlt pudingból, majd az alsó harmaddal befedjük. A széleket alaposan lenyomkodjuk, összecsípjük, hogy a töltelék ne jusson ki a sütés során. Végül feltekejük a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kalácsokat (hagyjunk mellettük helyet, mert kelni fognak). A sütőt előmelegítjük kb 180 fokra. A tésztát letakarjuk és 20-25 percet kelni hagyjuk. A sütési idő kb 20-25 perc, gyorsan elkészülnek. Amikor szép barnás a színük már ki is vehetjük őket. Még melegen megkenjük olvasztott vajjal és meghempergetjük őket a fahéjas cukorban. |