A tésztához |
|
35 dkg finomliszt | |
1 db tojás | |
5 dkg kristálycukor | |
20 dkg vaj | |
1 dl tej | |
1 dkg friss élesztő | |
1 csipet sütőpor | |
1 csipet só | |
A töltelékhez |
|
25 dkg darált dió | |
25 dkg porcukor | |
30 dkg baracklekvár | |
A tetejére |
|
10 dkg étcsokoládé | |
8 teáskanál étolaj |
Ez egy olyan klasszikus, amit szerintem nem lehet megunni, és családi eseményeken, ünnepeken valahogy mindig az asztalra kerül.
Nem kell tartani ettől a recepttől, mert igazán könnyű elkészíteni! Az egyetlen kihívás, a lapok kinyújtása, de egy kis odafigyeléssel egyszerűen menni fog az is. Onnantól kezdve nem kell krémet főznünk, kevernünk vagy habot felvernünk… gyorsan megkenjük lekvárral és megszórjuk a dióval.
1
Elvégezve
|
A tejet meglangyosítjuk, majd egy kiskanálnyi cukorral elkeverjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, hogy felfusson, kb 10 perc. |
2
Elvégezve
|
A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, tojást és az élesztős tejet. |
3
Elvégezve
|
A darált diót és a cukrot elkeverjük. |
4
Elvégezve
|
Az összeállított tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kinyújtjuk kb 35*25 cm nagyságúra. |
5
Elvégezve
|
Az egyik lapot a tepsi aljára tesszük, majd megkenjük lekvárral és megszórjuk a darált cukros dió felével. |
6
Elvégezve
|
Erre jön a második lap, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk a dióval, végül rátesszük a legfelső lapot. |
7
Elvégezve
|
Szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük. |
8
Elvégezve
|
Villával megszurkáljuk a tetejét, majd betesszük az előmelegített sütőbe. |
9
Elvégezve
|
Kb 30 percet sütjük, addig, amíg egyenletes világosbarnára nem sül. |
10
Elvégezve
|
A csokoládét mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olajat és egyenletesen elkeverjük. |
11
Elvégezve
|
A tészta tetejére öntjük és egyből szét is kenjük, majd hagyjuk legalább egy 1 órát dermedni. |